Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
01.06.2020 09:00

Trnavský župan rokoval s vicepremiérom o posilnení kompetencií krajov


Na ilustračnej snímke Jozef Viskupič - predseda TTSK a predseda združenia samosprávnych krajov SK8.


Predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič prijal 29. mája v Trnave podpredsedu vlády Slovenskej republiky Štefana Holého. Rokovali o reforme verejnej správy a o dodržiavaní legislatívneho procesu.


SK 8 presadzuje myšlienku dokončenia reformy verejnej správy založenú na princípoch decentralizácie a subsidiarity. Cieľom samosprávnych krajov pri súvisiacej úprave systému financovania samospráv je posilnenie ich fiškálnej autonómie.

Programové vyhlásenie novej vlády predpokladá vznik odbornej Komisie na štrukturálnu reformu verejnej správy, ktorá bude v rámci Úradu vlády SR v gescií podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie.

„Vnímam veľký dopyt po zmene, z mnohých strán počúvame, že súčasný správny systém má veľa rôznych neduhov. Preto vypracujeme detailné procesné analýzy a pokúsime sa vytvoriť prevádzkový koncept, aby ľudia po zmene pocítili reálne benefity a aby systém fungoval bez komplikácií. Máme úprimnú ambíciu už čoskoro vytvoriť pracovnú skupinu z odborníkov, ktorí začnú potrebné zmeny pripravovať a riešiť“ povedal Štefan Holý.

Druhou témou rokovania bola úprava legislatívneho procesu. V tejto súvislosti predseda SK 8 Jozef Viskupič uviedol, že „samosprávne kraje sú opakovane vynechávané z legislatívneho procesu tým, že nebývajú prizývané do pripomienkových konaní. Poprosil som pána podpredsedu vlády, aby dohliadal na dodržiavanie legislatívnych pravidiel vlády, v ktorých je táto povinnosť zakotvená.“

Autor: (ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2020
J. Viskupič: S ÚMS sa zhodujeme v otázke reformy verejnej samosprávy
Združenie samosprávnych krajov SK8 víta aktivitu Únie miest Slovenska (ÚMS), ktorá v utorok predstavila svoj koncept dokončenia reformy verejnej správy.
viac
05.05.2020
Reforme verejnej správy sa bude v parlamente venovať špeciálna komisia
Reforme verejnej správy sa bude v Národnej rade (NR) SR venovať špeciálna komisia, ktorá bude zriadená pod parlamentným výborom pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
04.12.2020
Samospráva je mechanizmus, ktorý musí rozmýšľať strategicky
Samospráva zabezpečuje oblasti, ktoré sa bezprostredne dotýkajú života obyvateľov. Je to živý mechanizmus, ktorý strategicky rozmýšľa, plánuje a rieši veci.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %