Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
28.11.2022 01:30

Témou aktuálneho ročníka umeleckej súťaže Zelený svet je voda


Ilustračná snímka.


Voda je život je téma v poradí už 27. ročníka umeleckej súťaže Zelený svet. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) chce aj takouto formou poukázať na to, čo sa stane, ak voda v krajine chýba. Informovala o tom hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.


Téma aktuálneho ročníka súťaže reflektuje aj mimoriadne suché mesiace na Slovensku v období od septembra 2021 do augusta 2022. "Deficit zrážok sa prejavil nielen vysychaním riek a potokov, ale aj pôdy a podzemných zdrojov vody. Nedostatok vody bol v letnom období taký alarmujúci, že vysychali studne a do niektorých obcí museli pitnú vodu dovážať cisternami," priblížila Pšenáková. Ako dodala, dôvodom vzniku takýchto extrémov v podmienkach Slovenska je zmena klímy a nevhodné hospodárenie s vodou.

Súťaž Zelený svet je určená pre deti, žiakov a mládež, svoje umelecké stvárnenie témy môžu posielať na adresu organizátora do 28. apríla. Súťažiť sa bude v dvoch kategóriách, a to výtvarná a digitálna tvorba a literárna tvorba. "Kvalitu a výnimočnosť prác bude posudzovať hodnotiaca komisia tvorená odborníkmi z umeleckej oblasti. Vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdanie cien je plánované na máj 2023," uviedla Pšenáková.

Súťaž umeleckej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet vznikla v roku 1996. Jej hlavným poslaním je vštepovať mladým umelcom vzťah k prírode, životnému prostrediu, formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave. Doposiaľ bolo do súťaže zaslaných viac ako 80.000 výtvarných a digitálnych prác detí zo Slovenska i zahraničia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2019
Zapoj sa do fotografickej súťaže ENVIROSPEKTRUM 2019
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyzýva deti a mládež, aby využili posledné dni k zapojeniu do 2. kola národnej fotografickej súťaže ENVIROSPEKTRUM 2019. Súťažné práce majú zachytávať premeny prírody na prelome ročných období v zmysle témy Zima verzus jar.
viac
05.03.2020
Je to v mojich rukách
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlasuje 25. ročník medzinárodnej súťaže umeleckej tvorivosti - Zelený svet.
viac
25.08.2021
Nový ročník súťaže Zelený svet
Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.
viac
08.12.2023
Teplo môjho domova je novou témou medzinárodnej umeleckej súťaže Zelený svet
Teplo nám prináša útulný komfort, keď vonku mrzne, prináša nám pocit pohody, keď sa vraciame z treskúcej zimy. Teplo domova má pre každého z nás rôzny význam. Nejde však iba o príjemný pocit, ale aj o starostlivosť o zdravie a životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %