Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
19.10.2023 11:55

Svetový deň výživy v Prešove bol plný cibuľovín a byliniek na tisíc spôsobov


Pohľad do sály plnej lahodných jedál


Svetový deň výživy v Prešove bol opäť plný lahodných jedál, ktoré pripravili šikovné kuchárky z prešovských materských a základných škôl. 14. ročník podujatia sa niesol v znamení cibule, cesnaku a byliniek.


Kuchárky prešovských škôl a školských zariadení opäť predviedli svoju kreativitu a zručnosti pri príprave chutných a oku lahodiacich jedál. V rámci Svetového dňa výživy mesto Prešov ocenilo ich náročnú prácu pri príprave jedál pre malých stravníkov. 

Kulinárske podujatie Svetový deň výživy napísalo už svoj 14. ročník a tento rok sa nieslo v znamení jedál s pridaním cibule, cesnaku, póru a rôznych byliniek. 

Kuchárky školských jedální a zariadení školského stravovania v Prešove pri tejto príležitosti uvarili a upiekli špeciality pre stovky hostí. Už tradične sa pridržiavali noriem školského stravovania a všetkých presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z popredných reštaurácií.

„Dovoľte mi sa v tejto chvíli poďakovať všetkým vám, ktorí dennodenne pripravujete pre naše deti zdravé a výživné jedlo, dôležité pre ich správny rast a vývoj. Mnoho detí vo svete toto šťastie nemá a chýba im základná výživa. Myslime preto počas dnešného dňa aj na nich a vážme si bohatú úrodu aj jedlo, ktoré z nej môžeme pripraviť. Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už naša samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá, na čo môžeme byť právom hrdí," prihovoril sa prítomným viceprimátor mesta Prešov Peter Krajňák. 

Svetový deň výživy bol zároveň príležitosťou na ocenenie zamestnancov.

Za svoju prácu získali ocenenie:

Mária Rozmanová - vedúca zariadenia školského stravovania MŠ Haburská,

Daniela Oršuláková - hlavná kuchárka ZŠ Prostějovská,

Božena Makarová –  hlavná kuchárka ZŠ Šrobárova,

Anna Dorková – vedúca zariadenia školského stravovania MŠ Budovateľská,

Anna Šimkovičová – hlavná kuchárka ZŠ Československej armády.

Hosťom sa prihovorila aj Oľga Luptáková z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Zvolen, odborníčka na legislatívu v oblasti produkcie potravín. Divákov zabavili malí kuchári, deti z MŠ Važeckej a MŠ Budovateľskej s tematickými vystúpeniami. 

Cenu viceprimátora mesta Prešov získala zdravá Nátierka s avokádom a mikrobylinkami z kuchyne MŠ Mukačevskej v Prešove. 

Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už naša samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá. V roku 2015 získal Prešov prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedální v Česku a na Slovensku. Aktivity mesta Prešov, zamerané na zdravý životný štýl, majú úspech nie len doma, ale aj v zahraničí. 

Všetky recepty zo Svetového dňa výživy zverejnia jednotlivé materské a základné školy na svojich webových stránkach.

Autor: (ts-mesto Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Mesto ocenilo prácu kuchárov a kuchárok školských zariadení
Pri príležitosti Svetového dňa výživy mesto Prešov v PKO – Čierny orol ocenilo v utorok (16. 10.) prácu kuchárov a kuchárok v materských a základných školách. Už 11-krát tam podľa tlačovej referentky mesta Lenky Novotnej boli lákavé a chutné jedlá. Tento ročník bol venovaný téme obilnín.
viac
09.11.2020
Pomoc potrebujú jedálne verejných škôl, neštátne poukazujú na nerovnosť
Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení poukazujú na nerovnosť medzi verejnými a neštátnymi zriaďovateľmi. Uviedli to v súvislosti s financiami, ktoré rezort školstva vyčlenil školám na nákup zariadenia pre školské jedálne.
viac
22.03.2021
Mesto Prešov participovalo na príprave novely školského zákona
Sedemdesiatročná tradícia školského stravovania je zachránená. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zohľadnilo v pripravovanej novele zákona o výchove a vzdelávaní pripomienky mesta Prešov. Kvalita školského stravovania na Slovensku tak nebude ohrozená.
viac
23.04.2021
Ministerstvo školstva rozdelilo dva milióny eur pre školské jedálne
Zdravšie stravovanie žiakov, kvalita ponúkaných jedál a modernejšie vybavenie školských jedální - to sú ciele dotácie ministerstva školstva, na ktorú rezort tento rok vyčlenil celkovo dva milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %