Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
03.05.2022 11:40

Stredoveké maľby na Gemeri a v Malohonte získali Značku Európske dedičstvo


Kostol v Kyjaticiach.


Stredoveké nástenné maľby na Gemeri a v Malohonte získali prestížne ocenenie Značka Európske dedičstvo (European Heritage Label).


Európska komisia ho udeľuje lokalitám symbolizujúcim spoločnú európsku históriu, kultúru a hodnoty, na ktorých stojí európska integrácia. Informovala o tom Anna Tuhárska z Pamiatkového úradu SR.

"Ocenenú slovenskú lokalitu Stredoveké nástenné maľby na Gemeri a v Malohonte tvorí súbor 12 ranogotických kostolov s unikátne zachovanou kolekciou stredovekých nástenných malieb, ktoré predstavujú výnimočný doklad internacionálneho charakteru európskeho umenia a živých kultúrnych kontaktov naprieč Európou už v dávnej minulosti," priblížila Tuhárska.

Súčasťou ocenenej lokality sú kostoly v Rimavskej Bani, Rimavskom Brezove, Kyjaticiach a Kraskove v rámci Rimavského okruhu, kostol v Chyžnom, Kameňanoch, Rákoši a rotunda v Šiveticiach v rámci Jelšavského okruhu a kostol v Koceľovciach, Ochtinej, Plešivci a Štítniku v rámci Štítnického okruhu.

Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová uviedla, že kultúrne dedičstvo je "dušou Európy". "Tieto nádherné miesta stelesňujú našu bohatú históriu, sú geografickým prejavom toho, kým sme. Miesta so značkou Európske dedičstvo patria medzi najväčšie dary, ktoré môže Európa ponúknuť a našou povinnosťou je zachovať ich za každú cenu," odkázala.

Značka Európske dedičstvo sa udeľuje budovám, dokumentom, múzeám, archívom, pamiatkam alebo udalostiam, ktoré zohrali dôležitú úlohu pri vytváraní dnešnej Európy. Jej cieľom je zlepšiť porozumenie a uznanie spoločného a rôznorodého dedičstva EÚ zo strany občanov a najmä mladých ľudí. Štvrtkovým rozhodnutím sa celkový počet lokalít, ktoré sú držiteľmi značky Európske dedičstvo, zvýšil na 60.

História značky Európske dedičstvo siaha do roku 2005, keď vznikla ako medzivládna iniciatíva 19 európskych krajín, ku ktorej sa vtedy nomináciou štyroch lokalít pripojila aj Slovenská republika.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Vedecká konferencia venovaná kultúrnemu dedičstvu Gemera/Malohontu
Kultúrnemu dedičstvu Gemera a Malohontu a jeho sprístupňovaniu bola venovaná vedecká konferencia, ktorá sa konala 2. decembra v priestoroch Osvetového centra vyšehradskej kultúry v Jelšave v okrese Revúca.
viac
14.03.2017
Poľnohospodárske stroje sú súčasťou kultúrneho a technického dedičstva vidieka
Viaceré zbierky historických traktorov na Slovensku dokumentujú premeny technického vybavenia poľnohospodárskych podnikov.
viac
26.08.2020
V turistickom areáli by mala pribudnúť lanová dráha, chaty i reštaurácia
Výstavba kilometrovej lanovej dráhy, rozšírenie možností ubytovania a zriadenie novej reštaurácie. To sú plány občianskeho združenia (OZ) Sine Metu na zveľadenie turistického areálu v Gombaseku, časti obce Slavec v Rožňavskom okrese.
viac
15.06.2022
Gemer a Malohont po získaní značky Európske dedičstvo dúfajú v nárast turistiky
Získanie značky Európske dedičstvo (European Heritage Label) pre 12 gotických kostolov so stredovekou sakrálnou architektúrou v Gemersko-malohontskom regióne je šancou dostať viac do povedomia túto kultúrno-historickú oblasť na Slovensku a jej kultúrne dedičstvo a zvýšiť tam turistický ruch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %