Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
07.03.2024 05:15

Štrba: Vyše 90-ročný most ponad železnicu nahradí nový, bude stáť 3,2 mil. eur


Most spájajúci Štrbu s Tatranskou Štrbou pôjde dole. Snímka zdroj: Prešovský štandard, Rastislav Ovšonka


Most ponad železnicu v podtatranskej obci Štrba, ktorý má viac ako 90 rokov, nahradí nový. Investorom stavby za približne 3,2 milióna eur je Prešovský samosprávny kraj (PSK). Dielo by mal zhotoviteľ, ktorým je spoločnosť Strabag, zrealizovať za 240 dní.


Priamo na mieste o tom v stredu popoludní informoval šéf Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Marcel Horváth.         

"Tento most pred obcou Štrba bol v stupni 6, teda veľmi zlý, a patril medzi top desať mostov v kraji, ktoré bolo z pohľadu životnosti a prevádzkyschopnosti nutné rekonštruovať," zdôvodnil investíciu Horváth. Mostný objekt postavili ešte v roku 1932 a je jeden z najstarších v kraji. "Chceme tento most úplne zbúrať a postaviť nanovo s parametrami, ktoré si vyžadujú normy," ozrejmil šéf prešovských cestárov s tým, že nové premostenie s oceľovou a betónovou konštrukciou bude dlhé 24 metrov so šírkou sedem metrov a jeho súčasťou budú aj chodníky. Pôvodný most sa bude demolovať zvrchu, rezať a žeriavmi postupne odoberať.         

V úvode bude stavba financovaná zo zdrojov Slovak Investment Holding. "Neskôr, keď bude vyhlásená výzva cez ministerstvo regionálneho rozvoja a bude nám to schválené na rade partnerstva, použijeme zdroje z európskych štrukturálnych fondov," dodal predseda PSK Milan Majerský. Zdôraznil, že obec Štrba potrebuje bezpečné a kvalitné dopravné prepojenie, a preto prostriedky, ktoré kraj na tento účel vyčlenil, budú podľa neho použité účelne a efektívne.         

"Dlhší čas však bude treba rátať s výraznými dopravnými obmedzeniami, obchádzkami a komplikáciami. Tie sa dotknú napríklad žiakov z Tatranskej Štrby, ktorí chodia do Štrby do školy, ale aj ľudí, ktorí dochádzajú za prácou do Tatier," upozornil Majerský. Horváth dodal, že je naplánovaná aj výluka železničnej dopravy na jednej z koľají v úseku Štrba - Lučivná, ktorá kooperuje aj s rekonštrukciou železničnej trate pod Tatrami.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2020
Vláda uvoľnila financie na výstavbu nového mosta v Ilave
Vládny kabinet schválil v stredu 26. februára 2020 uvoľnenie finančných prostriedkov na odstránenie starého a výstavbu nového mostného objektu ponad Vážsky kanál v Ilave.
viac
06.05.2021
Košický kraj začal s rekonštrukciou mosta za obcou Kluknava na Spiši
Most nad železničnou traťou Košice – Žilina za obcou Kluknava postavený v roku 1958 sa dočkal opravy. Košický samosprávny kraj začiatkom mája rozbehol jeho rekonštrukciu. Most bol dlhodobo v zlom stave, v betónových oporách sa nachádzali trhliny a hydroizolácia už bola nefunkčná.
viac
31.05.2022
Začala sa rekonštrukcia mosta medzi Slancom a Novým Salašom
Košický samosprávny kraj (KSK) začal s rekonštrukciou mosta medzi obcami Slanec a Nový Salaš (okres Košice-okolie), ktorý prechádza ponad potok Bradlá. Stavbári rozšíria cestu a opravia prepadnutú vozovku po oboch stranách mosta.
viac
14.02.2023
Obec Veľká Franková bude mať nový most za vyše 537 000 eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) spustil výstavbu nového mostného objektu vo Veľkej Frankovej v okrese Kežmarok. Nahradí pôvodný postavený ešte v roku 1971, ktorý bol už značne poškodený.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %