Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.06.2023 07:00

Staré Mesto zvýši poplatok za jasle na 500 eur, zvýši aj stravné


Ilustračná snímka.


Bratislavské Staré Mesto zvýši od septembra poplatok za jasle. Mesačný poplatok sa zmení z doterajších 400 na 500 eur mesačne.


Vyplýva to z nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) za poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach starostlivosti o deti do troch rokov, ktoré v utorok schválili miestni poslanci. Tento krok mestská časť odôvodňuje infláciou či nárastom cien energií.

"Päť rokov sme nezvyšovali a vstupy veľmi zdraželi. Dorovnávame sa k tomu, aby sme boli schopní túto službu poskytovať," uviedol starosta Starého Mesta Matej Vagač. Mestská časť podľa neho i tak dopláca na jedno dieťa okolo 170 eur, hovorí preto o "veľmi prosociálnej službe". Paušálny mesačný poplatok nebol menený od januára 2018.

Mestská časť ponecháva zľavu z mesačného paušálneho poplatku pre prijímateľa sociálnej služby s trvalým pobytom v mestskej časti, ako aj pre zamestnanca mestskej časti, znižuje ju však z pôvodnej sumy 100 na 70 eur. Vypúšťa sa zároveň tzv. udržiavací poplatok, teda možnosť zníženia poplatku v prípade neprítomnosti dieťaťa počas kalendárneho mesiaca pre nepriaznivý zdravotný stav.

Rovnako sa zvyšuje aj výška poplatku za stravovanie, a to z dvoch na 2,80 eura na deň na jedno dieťa. "Zvýšenie poplatku za stravu je odôvodnené neustálym zvyšovaním cien potravín a snahou aj naďalej poskytovať pestrú, zdravú a vyváženú stravu deťom v zariadení," konštatuje dôvodová správa materiálu.

Mestská časť prevádzkuje ako zriaďovateľ dvoje jaslí, a to na Čajkovského a Záhrebskej ulici.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2019
ZŠ a MŠ v Novom Meste dostanú budúci rok viac o minimálne 333-tis. eur
Základné a materské školy v bratislavskom Novom Meste dostanú budúci rok viac peňazí. Samospráva im totiž zvyšuje dotáciu na prevádzku a mzdy o minimálne 333-tis eur.
viac
20.12.2019
Nové VZN by malo zvýšiť bezpečnosť a upravuje aj stavebný ruch
Večierky v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto budú otvorené iba od 06.00 do 23.00 h. Upravuje to nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré prijali staromestskí poslanci na utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.
viac
27.12.2019
Staré Mesto vnáša do systému prideľovania dotácií jasnejšie pravidlá
Bratislavské Staré Mesto by malo vniesť do systému prideľovania dotácií z rozpočtu mestskej časti transparentné a jasnejšie pravidlá. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili miestni poslanci.
viac
03.11.2021
V Starom Meste sa bude diskutovať o otváracích hodinách prevádzok
V bratislavskom Starom Meste sa bude vo štvrtok (4.11.) opäť diskutovať o otváracích hodinách prevádzok v centre mestskej časti. Podujatie sa uskutoční v režime OTP, obyvatelia sa naň pre obmedzený počet musia prihlásiť. Samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %