Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
18.08.2022 01:30

Spolupráca troch sesterských národných parkov pokračuje


TANAP.


Spolupráca trojice sesterských národných parkov pokračuje. Tatranský národný park (TANAP) spoločne s poľským Tatranským parkom národným a americkým Národným parkom Skalnaté hory spečatili svoje dobré vzťahy aj na ďalších päť rokov.


Spolupráca, ktorú ich riaditelia potvrdili podpismi, má priniesť ďalšie prehĺbenie vzájomných vzťahov prostredníctvom výmeny odborných poznatkov, skúseností, technológií, dát či informácií. Uviedol to riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

"Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, TANAP má s Národným parkom Skalnaté hory mnoho spoločného. Spája ich nielen podobná geologická história a charakter prírodného prostredia, ale aj rovnaké problémy či výzvy," objasnil Majko.

Okrem starostlivosti o vzácne ekosystémy s cieľom zachovať a zvýšiť biodiverzitu na území národných parkov je jednou zo spoločných tém napríklad aj návštevnosť a jej dosahy na prírodné prostredie. Všetky tri národné parky totiž patria medzi turisticky vyhľadávané lokality. Národný park Skalnaté hory ročne navštívi okolo 4,4 milióna ľudí, čo ho radí na piatu priečku najnavštevovanejších amerických parkov. Poľskú časť TANAP-u si pozrú zhruba tri milióny turistov a približne rovnaký počet ich zavíta aj do slovenských Tatier.

"Dohoda špecifikuje aj ďalšie oblasti potenciálnej spolupráce, či už v oblasti ochrany prírody a jej manažmentu, monitoringu prostredia i druhov, ekoturizmu, environmentálnej výchovy a vzdelávania, dobrovoľníctva, nových technológií alebo výskumu," doplnil Majko.

Prvýkrát bola dohoda o spolupráci medzi troma sesterskými parkami podpísaná v septembri 2007. Druhýkrát ju potvrdili v apríli 2012 a tretíkrát sa tak stalo o päť rokov neskôr na medzinárodnej konferencii v poľskom Zakopanom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2017
Jarmočný týždeň v Stropkove otvorí rezbársky plenér
Nádvorie historického kaštieľa v Stropkove sa počas nadchádzajúceho jarmoku zmení na tvorivú rezbársku dielňu. Mesto v spolupráci s poľskou Korczynou pripravujú realizáciu zaujímavého projektu pod názvom Karpatský plenér dreveného umenia.
viac
11.02.2020
Novou zmluvou o cezhraničnej spolupráci k lepším cestám
Žilinský samosprávny kraj s poľským partnerom Powiat Zywiecki dnes uzavreli zmluvu o cezhraničnej spolupráci. Výsledkom bude takmer sedem kilometrov nových ciest v celkovej investícií viac ako 1,2 milióna eur.
viac
25.07.2020
Ako sa realizoval program Interreg PL-SK v roku 2019
Úspechy a neúspechy realizácie programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko Slovensko 2021 -2024 za rok 2019 sa môžete dočítať vo výročnej správe o realizácii programu, ktorá už bola schválená Európskou komisiou.
viac
24.09.2022
Memorandum o spolupráci pri pilotnom riešení ochrany povodia rieky Rajčianky
Memorandum o spolupráci podpísali v piatok (23. 9.) ŽSK v zastúpení župankou E. Jurinovou, OZ Ekoenergia v zastúpení riaditeľom L. Židekom, spoločnosť Kofola, a.s., zastúpená predsedom predstavenstva J. Samarasom a členom predstavenstva K. Teichmannom a OZ MVO Ľudia a voda, zastúpené M. Kravčíkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %