Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
27.04.2020 02:15

Slovensko môže prísť o dropa veľkého a sokola kobcovitého


Drop veľký (Otis tarda).


Slovensko môže prísť o dva najvzácnejšie vtáčie druhy, dropa veľkého a sokola kobcovitého. Pravidelne hniezdia v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia.


Napriek zákazovým značkám momentálne do oblasti chodia stovky cyklistov, korčuliarov a chodcov, a tým narúšajú hniezdenie vtákov. Tvrdia to organizácie Ochrana dravcov na Slovensku a Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.

„Ignorancia ľudí, ktorí nevšímavo prechádzajú okolo zákazových značiek, je zarážajúca. Existujú pritom alternatívy v územiach bez obmedzení vstupu. Som veľmi sklamaný, že taká jedinečná lokalita, akou sú Sysľovské polia, nemá dostatočnú prioritu a pozornosť zo strany kompetentných orgánov,” povedal Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku. Územie by malo podľa Chavka byť zabezpečené hliadkami dobrovoľnej a profesionálnej stráže prírody. Na situáciu ochranári opakovane upozorňovali aj políciu.

Dobrovoľníci z organizácie robili monitoring návštevnosti. „Len v rozpätí uvedených troch hodín napočítali počas piatich dní každý deň priemerne 60 nelegálnych vstupov alebo vjazdov bicyklom, pričom napríklad 12. apríla zaznamenali nelegálny vstup do územia každú minútu,” poznamenal ochranár. Chavko hovorí, že územie je tak pod veľkým tlakom. Vyzýva tiež ľudí, aby rešpektovali pravidlá ochrany prírody.

„Vyrušovanie v aktuálnom, najkritickejšom období pre vtáctvo – v čase hniezdenia, má spravidla závažné následky, od opustenia znášky alebo mláďat a ich následného úhynu až po úplné opustenie lokality daným druhom,” upozorňuje Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife Slovensko.

Chavko pripomína, že sokol kobcovitý na Slovensku už takmer vyhynul v roku 2012. Neevidovali vtedy ani jeden úspešne hniezdiaci pár. Ochranárom sa podarilo tento stav zvrátiť a v minulom roku na území hniezdilo 24 párov.

Drop veľký je kriticky ohrozeným druhom a na Slovensku hniezdi len sporadicky, a to výlučne v CHVÚ Sysľovské polia, podotkol Ridzoň. „Trvalo dlhý čas a dalo nám veľkú námahu dosiahnuť zmenu hospodárenia aspoň na niekoľkých pozemkoch tak, aby mali drop i sokol kobcovitý lepšie potravné podmienky. Verili sme, že dropy tu nájdu úkryt a dokážu vyviesť mláďatá,” uvádza.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2020
Rybár riečny bude na Oravskej priehrade hniezdiť v bezpečí
Hniezdenie na Oravskej priehrade bude pre rybára riečneho po novom bezpečnejšie. Umožniť to majú tri plávajúce ostrovy, ktoré minulý týždeň umiestnili v menej prístupných častiach priehrady.
viac
10.08.2020
Financie na ornitologickú pozorovaciu vežu poskytne rakúsky partner
Financie na stavbu ornitologickej pozorovacej veže pri bratislavskej mestskej časti Čunovo poskytne rakúsky partner.
viac
18.08.2021
Na Sysľovských poliach zaregistrovali po rokoch mláďa dropa fúzatého
V Chránenom vtáčom území Sysľovské polia pri Bratislave zaregistrovali po dlhých rokoch mláďa dropa fúzatého. Náhodou naň natrafili rakúski ochranári pri pravidelnom sčítaní dropov.
viac
08.09.2022
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého, ornitológovia ho objavili v máji. Vták patrí na Slovensku k najohrozenejším druhom, hniezdenie je mimoriadne vzácne. Informovala o tom riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %