Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.04.2024 05:05

Slovenská pošta vydáva známku „Osobnosti: Anna Jurkovičová (1824 - 1905)“


Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 5. apríla 2024 a domicilom mesta Nové Mesto nad Váhom


Slovenská pošta, a.s., vydáva poštovú známku „Osobnosti: Anna Jurkovičová (1824 - 1905)“, s nominálnou hodnotou 2,60 €. Poštová známka rozmerov 26,5 x 33,9 mm vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami.


 Známku vytlačila technikou ofsetu v kombinácii so serigrafiou spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o. Na poštovej známke je Anna Jurkovičová, prvá slovenská ochotnícka herečka, vychádzajúca spoza divadelnej opony.

Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 5. apríla 2024 a domicilom mesta Nové Mesto nad Váhom. Motívom prítlače FDC obálky je manželský portrét Anny Jurkovičovej s Jozefom Miloslavom Hurbanom v tvare oválneho medailónu. Motívom FDC pečiatky je divadelné javisko. FDC vytlačila technikou digitálnej tlače spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o..

Autorkou výtvarného návrhu známky FDC a FDC pečiatky je Mgr. art. Natália Ložeková.

 

Anna Hurbanová rod. Jurkovičová bola označovaná za jednu z prvých herečiek ochotníckeho divadla na západnom Slovensku. Ako prvá žena sa odhodlala vystúpiť na javisku spolu so štúrovskými študentmi a ujať sa ženskej postavy. Jej odhodlanie a túžba urobiť niečo pre národ sa pretavila aj do jej manželstva s Jozefom Miloslavom Hurbanom, ktorého obetavo podporovala v národnom boji.

Anička, ako ju volali, pochádzala z rodiny učiteľa, organizátora a zakladateľa prvého ochotníckeho spolku v Sobotišti, Slovenského národného divadla nitrianskeho, Samuela Jurkoviča. Ako dcéra intelektuála bola rozhľadenou, vzdelanou a národne cítiacou mladou ženou. Divadlo vnímala ako prostriedok na šírenie vlasteneckých myšlienok, ktoré jej vštepoval otec. Svojím účinkovaním v predstaveniach ochotníckeho spolku búrala spoločenské predsudky o úlohe ženy. Mnohí ju za to, že vystúpila na javisku, ohovárali. Dokonca odsudzovali aj jej otca za to, že jej to dovolil. Ona však účinkovala v troch inscenáciách práve vďaka iniciatíve jej otca a študentov, ktorí ju do predstavení zavolali. Prvýkrát vystúpila v aktovke nemeckého dramatika Augusta von Kotzebue Starý kočiš Petra III. v roku 1841 v postave chatrnej Aničky Dobrožilovej. Bola to vôbec prvá inscenácia ochotníckeho spolku. Potom nasledovala jednoaktovka českého autora Václava Klimenta Klicperu Divotvorný klobúk v roku 1841, v ktorej si zahrala postavu Betušky. Poslednou inscenáciou, v ktorej Jurkovičová účinkovala, bola smutnohra od nemeckého dramatika Ernsta Raupacha Nevoľníci alebo Izidor a Oľga v roku 1842, práve tu získala významnejšiu úlohu Oľgy.

Anička sa stala múzou pre viacerých štúrovcov, avšak nakoniec si vyvolila osud s Jozefom Miloslavov Hurbanom. Po vydaji už v divadle neúčinkovala a podporovala manžela, ktorý sa stal prvým predsedom Slovenskej národnej rady, významným spisovateľom a politikom. Mali spolu deväť detí, z ktorých viaceré sa zapísali do kultúrnych dejín Slovenska. Jej osobnosť a život podnietili viacerých umelcov, aby zvečnili jej život do románov a filmov.  

Na počesť Aničky Jurkovičovej sa od roku 1998 koná v jej rodisku Festival Aničky Jurkovičovej – celoslovenská prehliadka ochotníckych divadiel a súborov, ktorá mapuje poslanie ženy v spoločnosti. Od roku 2002 udeľujú v rámci festivalu cenu umelkyniam, ktoré svojím prínosom ovplyvnili slovenské divadlo – Kvet Thálie. 

Mgr. art. Zuzana Poliščák Šnircová

Autor: (ts-Slovenská pošta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2018
Slovenská pošta žije olympiádou
Slovenská pošta podporuje našich športovcov počas XXIII. zimných olympijských hier. Okrem špeciálnej poštovej známky vydanej pri tejto príležitosti sa pošta sa stala aj partnerom Slovenského domu v Pjongčangu.
viac
21.09.2018
Slovenská pošta obhájila 2. miesto v súťaži o najkrajšiu rytú známku EÚ
Poštová známka „500. výročie reformácie“ získalav konkurencii 27 krajínvynikajúce2. miesto v súťaži o najkrajšiu rytú poštovú známku Európskej únie „Les Grands Prix de l’Art Philatélique Belge et Européen“ v Bruseli. Aj toto ocenenie potvrdzuje, že slovenské ryté poštové známky možno považovať za na
viac
07.12.2019
Drotárstvo na poštovej známke Vianoce 2019
Slovenská pošta, a. s., vydala v novembri 2019 poštovú známku „Vianoce 2019: Tradičné slovenské drotárstvo“, so špecifickým symbolom T2 50g.
viac
18.05.2023
Verejnosť môže hlasovať o najkrajšiu slovenskú poštovú známku za rok 2022
Verejnosť má možnosť hlasovať za najkrajšiu slovenskú poštovú známku a najkrajšiu obálku prvého dňa (FDC) vydanú v roku 2022. Do ankety sa môžu záujemcovia zapojiť do 15. júna. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty (SP) Iveta Dorčáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %