Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
07.06.2023 09:30

Šesť mláďat sokola rároha budú sledovať vysielačkami


Na snímke vyliečený sokol rároh pred vypustením do prírody. Snímka zdroj: (tasr).


Šesť mláďat sokola rároha budú sledovať prostredníctvom satelitných vysielačiek. Ornitológom budú poskytovať aktuálne informácie o mieste ich výskytu. Informovala o tom Eva Horková z občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).


Vysielačky ornitológovia inštalujú za špecifických podmienok.Monitorujú stav hniezdenia a čas vyliahnutia mláďat, aby vedeli čo najpresnejšie odhadnúť ich vek a určiť tak najvhodnejší čas na osadenie vysielačiek. Predseda RPS Jozef Chavko tvrdí, že to býva spravidla pár dní pred vyletením z hniezda, keď sú už mláďatá dostatočne veľké a zároveň majú vyvinuté operenie.

"Pri inštalácii vysielačiek na sokola rároha sa používa čiapočka odskúšaná sokoliarmi, ktorá slúži na zatienenie, a teda upokojenie jedinca, ktorý je tak počas osadenia vysielačky pokojný," priblížil Chavko.

Člen projektového tímu LIFE Danube Free Sky z Ochrany dravcov na Slovensku Roman Slobodník hovorí, že údaje z vysielačiek inštalovaných na šesť jedincov v roku 2021 im potvrdili vysokú úmrtnosť mláďat v prvých mesiacoch života. Priniesli tiež informácie o pohybe mladých sokolov. "Príčiny úmrtia boli rôzne, zaznamenali sme napríklad úhyn v dôsledku zásahu elektrickým prúdom, jeden jedinec bol pravdepodobne obeťou tornáda na Sicílii, ďalší bol ulovený v Kosove," uviedol Slobodník.

Projekt Vysielačky na pomoc vzácnym sokolom podporil Nadačný fond Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy v Nadácii Pontis.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2016
Na Slovensku sa rapídne premnožili diviaky i medvede
Vysoké premnoženie diviakov, jelenej zveri ale i medveďov majú za následok klimatické zmeny na Slovensku.
viac
14.08.2020
Za nižší počet mláďat sokola červenonohého môže menej potravy
Vlani sa odchovalo 25 párov a 73 mláďat, tento rok z 18 hniezd vyletelo 32 mladých sokolov. Informovalo o tom občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
viac
08.06.2021
Košická zoo ako prvá na Slovensku odchovala mláďatá výra západosibírskeho
V košickej zoologickej záhrade sa vyliahli tri výry západosibírske, ktoré na Slovensku dosiaľ neodchovala žiadna zoo. Unikátne prírastky sa prihlásili na svet pred pár týždňami. Informovala o tom vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.
viac
13.08.2021
Ornitológovia našli 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského
Ornitológovia spolu s ochranármi skontrolovali tento rok 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského na západe Slovenska. Ide o najvyšší počet za desaťročia monitoringu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %