Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.08.2022 07:45

Senica zavádza na podujatiach vratné poháre, ročne ušetrí množstvo odpadu


Snímka zdroj: (zahori.sk).


Po tom, ako mesto Senica zaviedlo na podujatiach povinnosť podávať občerstvenie v biologicky rozložiteľnom riade, teraz pribudlo, že sa budú používať aj vratné zálohované poháre. Informovala o tom Lucia Vajdová z mestského úradu.


"Zámerom mesta je eliminovať používanie jednorazových riadov pri organizovaní podujatí. Podľa skúseností z iných miest sa používaním vratných pohárov razantne znížil odpad na mestských akciách. Zároveň je prostredie podujatia oveľa čistejšie," uviedol primátor mesta Martin Džačovský.

Vratný pohár je vyrobený z ľahkého, pritom pevného a odolného plastu, no je určený na viacnásobné použitie.

Grafika na pohároch zachytáva mapu mesta, jeho pamiatky a viaceré zaujímavosti. "Som rád, že grafiku nakreslil ilustrátor Adrián Macho, ktorý podobné mapy kreslil pre viaceré svetové mestá a ilustroval knihy o Harrym Potterovi či detskú knihu Veľryba Gerda. Skúšame začať s jedným typom. Ak si Seničania na systém zvyknú, bude sa ich ponuka rozširovať. Vyrobiť sa totiž dajú poháre s menším objemom, ale aj na teplé nápoje s viečkom, ktoré by sa mohli používať napríklad na vianočných trhoch," informoval primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.12.2018
Senica: Mesto má prvé polopodzemné kontajnery
Mesto Senica zrealizovalo na Ulici Janka Kráľa prvé polopodzemné kontajnery. TASR informoval vedúci oddelenia výstavby, životného prostredia a dopravy Mestského úradu v Senici Ivan Šteffek.
viac
23.01.2019
V Brezne môžu ušetriť na poplatkoch za odpad, treba sa včas nahlásiť
V prípade, že idete študovať, pracovať, bývať mimo Brezna, požiadajte o zníženie, resp. odpustenie poplatku za komunálny odpad. Zľavu si môžu uplatniť aj občania v hmotnej núdzi či držitelia preukazu ŤZP.
viac
07.02.2023
Systém zálohovaných pohárov počas trhov znížil množstvo odpadu
Systém zálohovaných pohárov počas minuloročných vianočných trhov v Prievidzi znížil množstvo vyprodukovaného odpadu o desiatky kilogramov.
viac
12.01.2024
Vratné poháre pomohli znížiť množstvo odpadu vo vianočnom mestečku
Vianočné sviatky sa definitívne skončili, mesto Nitra začalo s odstraňovaním a uskladnením vianočnej výzdoby. Pracovníci mestskej spoločnosti postupne demontujú vianočné stánky zo Svätoplukovho námestia i svetelnú výzdobu ulíc, informovala radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %