Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.09.2023 10:00

Salamandrové dni v Banske Štiavnici otvára slávnostný banícky šachtág


Snímka zdroj:. Kultúrne centrum Banská Štiavnica


Slávnostný šachtág baníkov v Kultúrnom centre v Banskej Štiavnici otvoril vo štvrtok o 18.00 h tradičné mestské slávnosti - Salamandrové dni. Podujatie, ktoré je spojené s celoslovenskými oslavami Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov, potrvá do soboty 9. septembra.


Ako pre TASR uviedol vedúci odboru kultúry, športu a mediálnej komunikácie na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici Rastislav Marko, podujatie sa aj v tomto roku delí na dve časti. "V oficiálnej bude dominovať slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, spojené s udeľovaním cien mesta a podujatia spojené so spomenutými celoslovenskými oslavami. Druhú časť tvoria akcie pre verejnosť, medzi ktorými sa vyníma historický Salamandrový sprievod," informoval.         

Podľa neho Salamandrový sprievod, počas ktorého viac ako 400 dobrovoľníkov vytvorí v nočnej Banskej Štiavnici dojem plaziacej sa jašterice, bude opäť vrcholom Salamandrových dní. "Tento jedinečný pochod prevedie divákov čriepkami histórie mesta, postavami a postavičkami, ktoré sú s ňou spojené. Jeho názov vychádza z histórie, z pohybu študentov s fakľami, ktorý v nočnom meste vytvára dojem plaziacej sa jašterice," priblížil.         

Salamandrové dni si budú v tomto roku pripomínať 30. výročie zápisu Banskej Štiavnice a technických pamiatok jej okolia do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Pri tejto príležitosti bude vo štvrtok o 17.00 h v kaplnke sv. Anny v radnici otvorená výstava Príbehy tajchov, ktorá priblíži význam týchto pamiatok pre históriu regiónu.         

Na banícke tradície nadviažu aj dva špeciálne body kultúrneho programu. V piatok (8. 9.) sa predstaví spevokol Štiavničan a Dodo Klimko Band s premiérou projektu Banícke piesne a v sobotu v rámci detského programu sa bude rozprávať o zvláštnostiach baníckych uniforiem.         

Medzi ďalšie atraktívne podujatia patria piatkový hudobný program s hlavným hosťom, svetoznámou balkánskou dychovkou Fanfare Ciocarlia, sobotný program pre deti, prezentácie nových kníh, netradičná prednáška o banských lokomotívach, možnosť nahliadnutia do Slovenského banského archívu, burza minerálov a iné.         

Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.08.2019
Cez Salamandrové slávnosti otvoria Európske dni kultúrneho dedičstva
Súčasťou programu tohtoročných Salamandrových slávností, ktoré budú v Banskej Štiavnici 5. až 7. septembra, bude aj slávnostné otvorenie Európskych dní kultúrneho dedičstva (EDKD).
viac
11.09.2019
Od jazzu cez post rock až k black metalu - NU SOUND OF VISEGRAD
Tretí koncert zo série Nu Sound of Visegrad v rámci v rámci aktivít Banská Štiavnica – Mesto Kultúry 2019 – ponúkne zaujímavé spojenia. Gitarovú hudbu s rôznymi fúziami: black metal, drum and bass, post rock, free jazz.
viac
29.07.2020
Historická Banská Štiavnica bude mať opäť priame spojenie s Bratislavou
Od nedele 2. augusta bude medzi Banskou Štiavnicou a Bratislavou opäť premávať priamy autobusový spoj. V rámci podpory cestovného ruchu naň prispeje Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry 20 000 eur.
viac
08.09.2022
Salamandrové dni budú opäť s bohatým programom i slavobránou
Nielen známy točiaci sa sprievod ulicami mesta, ale aj množstvo podujatí rôznych žánrov môžu od štvrtka do soboty (8. - 10. 9.) zažiť návštevníci starobylej Banskej Štiavnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %