Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
04.11.2021 04:00

RÚVZ v Komárne upozorňuje na zvýšenú aktivitu kliešťov


Ilustračná snímka.


V Komárňanskom okrese v uplynulých týždňoch výrazne stúpla aktivita kliešťov. V porovnaní s augustom a septembrom zaznamenal v októbri Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Komárne zvýšený výskyt kliešťov na väčšine sledovaných lokalít.


Ako sa uvádza v správe RÚVZ v Komárne, jesenné zvýšenie aktivity kliešťov sa dá vysvetliť počasím, ktoré je pre ne priaznivé. „Treba s tým počítať až do príchodu dlhodobejších mrazov,“ konštatujú hygienici. Odborníci si na monitoring vybrali 17 rovnomerne rozmiestnených lokalít, v ktorých v mesačných intervaloch vykonávajú zber kliešťov. Aktivitu kliešťov vyhodnocujú na základe ich nazbieraného počtu.

Výsledky monitoringu odhalili v októbri najviac kliešťov v rekreačnom areáli Martovce, na Veľkolélskom ostrove, v Moči, Číčovskom ramene, v Kameničnej v lokalite Konkoly a na štrkovisku v Marcelovej. V ostatných lokalitách bola zaznamenaná stredná a nízka aktivita kliešťov. „Upozorňujeme, že nula nazbieraných kliešťov automaticky neznamená, že sa v danej lokalite vôbec nevyskytujú, tento údaj ukazuje na ich nízku aktivitu,“ pripomenul RÚVZ.

Všetky nájdené kliešte sú vyšetrené PCR metódou na prítomnosť baktérií spôsobujúcich lymskú boreliózu. Perspektívne ich úrad plánuje vyšetrovať aj na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy. „Dôrazne odporúčame pri aktivitách v rizikových lokalitách, teda na miestach s vysokou trávou, čiastočne zatienených, pri prechodoch medzi lesom a lúkou či v nízky porastoch používať účinné repelenty a prekrytie pokožky dlhým oblečením. Prisatého kliešťa je potrebné čo najskôr správnym spôsobom odstrániť,“ odporúčajú odborníci RÚVZ Komárno.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2020
Príroda sa ponáhľa, už je tu aj peľ lipnicovitých tráv
Druhové spektrum peľu v ovzduší sa v minulom týždni rozšírilo o peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a v teplejších oblastiach Slovenska aj o peľ pŕhľavovitých rastlín. Peľová sezóna brezy prešla svojim vrcholom, ale naďalej dosahovala veľmi vysoké denné koncentrácie na väčšine územia.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
17.03.2021
Upozornenie ÚVO
ÚVO upozorňuje verejných nákupcov, aby nákupy počas pandémie plánovali a nezadávali ich len napriamo.
viac
10.11.2021
RÚVZ BB sa zapája do Európskeho týždňa boja proti drogám
V roku 1998 v Grécku Európska komisia prvýkrát vyhlásila Európsky týždeň boja proti drogám, ktorý si každoročne pripomínajú všetky členské štáty EÚ. Aj preto sa vždy 3. novembrový týždeň nesie v duchu boja proti drogám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %