Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
25.02.2023 10:00

Rok vojny na Ukrajine reflektuje výstava na Vajanského nábreží v Bratislave


Fotografie na výstave s názvom Rok neporaziteľnosti, ktorú otvorili na Vajanskom nábreží v Bratislave pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 24. februára 2023. FOTO TASR - Martin Baumann


Rok vojny na Ukrajine reflektuje fotografická výstava, ktorú pod názvom Rok neporaziteľnosti otvorili v piatok v Bratislave. Pripravilo ju ukrajinské veľvyslanectvo v SR a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Inštalovaná je v parčíku na Vajanského nábreží a potrvá do 24. marca.


"Cieľom výstavy je upozorniť na totálnu ruskú agresiu proti Ukrajine a jej dôsledky," uvádzajú organizátori výstavy, ktorú otvorili v deň tragického výročia vstupu ruskej armády na územie cudzieho štátu a rozpútania krvavej a zbytočnej vojny u našich východných susedov. Ide o štvrtú spoločnú výstavu ukrajinskej ambasády a BKIS. Uplynulé mesiace zachytáva objektívom ukrajinských a zahraničných fotografov.      

"Ukrajinky a Ukrajinci na fotografiách sú vizuálnym stelesnením hrdinstva, utrpenia, nádejí a víťazstiev ukrajinského ľudu," uviedol k výstave veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran. "Od 24. februára 2022 už prešiel celý rok, ktorý možno právom nazvať rokom nezdolnosti," poznamenal.       

Medzi vystavujúcimi je napríklad oceňovaný ukrajinský fotograf a spravodajca práporu Azov Dmytro Kozackij, ktorého zábery z Azovstaľu obleteli svet. Na jednej z fotografií nie je za objektívom, ale stojí pred ním. "Vychudnutý, ale nažive. Tak ho zachytila dvojica fotografov Kostiantyn a Vlada Liberov v októbri minulého roka po jeho prepustení z ruského zajatia," opisujú organizátori výstavy.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.07.2018
Výstava k 100. výročiu vzniku ČSR porovnáva storočnú Bratislavu s dnešnou
Bratislavčania či turisti si môžu od nedele na Hviezdoslavovom námestí porovnať, ako vyzerala Bratislava pred 100 rokmi za prvej republiky a aká je dnes.
viac
27.05.2020
Výstava v Považskej galérii umenia priblíži zlatú éru talianskeho filmu
Zlatú éru talianskeho filmu prostredníctvom filmových plagátov, letákov i fotosiek priblíži výstava "Fellini a sladký život Talianska" inštalovaná v Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline.
viac
26.02.2022
Vojna je v Európe. Staré Mesto je pripravené pomôcť utečencom
Vyhlásenie Zuzany Aufrichtovej, starostky mestskej časti Bratislava-Staré Mesto k aktuálnej situácii na Ukrajine.
viac
20.12.2023
Cyklotrasu na nábreží mesto nezruší, isté nedostatky však priznáva
Cyklotrasu na Vajanského nábreží v Bratislave, ktorá sa stretla s kritikou i pozitívnymi ohlasmi, hlavné mesto neplánuje zrušiť. Skonštatoval to v utorok primátor Bratislavy Matúš Vallo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %