Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
24.04.2021 10:25

Revúca oživí súťaž v písaní sci-fi a fantasy poviedok


Logo CGR


Mesto Revúca v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom obnovia súťaž v písaní sci-fi a fantasy poviedok.


Táto etablovaná a odborne rešpektovaná súťaž fungovala v Revúcej 11 rokov (1991 – 2002) v spolupráci so Slovenským syndikátom autorov fantastiky a je spojená s laureátmi ako Michal Hvorecký, Alexandra Pavelková, Ján Lenčo alebo Peter Šulej.

Popularita tohto literárneho žánru na Slovensku z roka na rok rastie, pritom už pred dvadsaťročím sa do tejto súťaže zapájalo od 27 do 135 autorov. „Po tom, čo Banskobystrický samosprávny kraj oznámil verejnosti investíciu 2,4 milióna eur do novej kultúrnej inštitúcie LITTERRA v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, rozhodli sme sa ako mesto o obnovu populárnej súťaže v písaní sci-fi a fantasy poviedok Ceny Gustáva Reussa,“ uviedol Július Buchta, primátor mesta Revúca. Súťaž je pomenovaná podľa Gustáva M. Reussa, rodáka z Revúcej, ktorý tu v roku 1856 napísal prvé sci-fi dielo na Slovensku Hviezdoveda alebo Životopis Krutohlava, ktoré popisuje cestu na mesiac a zaujímavosťou je, že ho napísal ešte skôr, než Jules Verne vydal svoje dielo Cesta na mesiac.

Autori budú súťažiť v dvoch kategóriách (od 15 do 25 rokov a nad 25 rokov) a víťazné práce budú publikované v zborníku Krutohlav. Vydavateľstvo MONOKEL, ktoré na súťaži participuje, zároveň ponúka spoluprácu pri vydaní niektorej z najlepších prác.

Podľa stránky Fandom.sk je Cena Gustáva Reussa považovaná v odborných kruhoch za základnú školu súčasnej slovenskej fantastiky. „Primárnym cieľom súťaže je hľadanie literárnych talentov. Súťaž má byť odrazovým mostíkom pre začínajúcich, ale aj skúsených autorov, aby sa ich tvorba dostala do povedomia čitateľov, aby mali možnosť publikovať svoje práce a rozšírili tak autorskú aj čitateľskú základňu sci-fi a fantasy na Slovensku,“ priblížila riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Karin Kilíková.

O víťazoch bude v súťaži rozhodovať porota v zložení: spisovatelia M. Hvorecký,  A. Pavelková, P. Rankov,  Z. Mojžišová a riaditeľ vydavateľstva Monokel P. Michalík.

Kontakt:

Karin Kilíková, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska, kilikova@msksrevuca.sk, 0905 362 814

Autor: (ts-MsÚ Revúca)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2016
Košice môžu mať až 10 rokov garantovanú cenu za odpad
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach sa budú na decembrovom zasadnutí zaoberať prevodom 29 kusov akcií, zodpovedajúcim 29-percentnému podielu mesta Košice na základnom imaní spoločnosti KOSIT, a.s..
viac
23.05.2017
Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na pamätník Bjørnsonovi
Mesto Košice chce v Mestskom parku umiestniť sochu nórskeho spisovateľa a publicistu Bjørnstjerna Bjørnsona (1832-1910), oceneného Nobelovou cenou za literatúru. Na výber vhodného návrhu vyhlásilo verejnú súťaž.
viac
14.11.2017
Poplatok za rozvoj bude v Trnave rovnaký pre všetky kategórie stavieb
Paušálne, pre všetky typy stavieb – na bývanie, stavby pre pôdohospodárstvo, priemysel, sklady, administratívu i komerčné stavby vo všetkých častiach Trnavy určili v utorok mestskí poslanci poplatok za rozvoj vo výške 10 eur za štvorcový meter (m2).
viac
12.04.2019
Hriňová oslávi 30 rokov, odkedy je mestom, okrem iných ocení aj známych umelcov
Aj herec Lukáš Latinák a výtvarník Jozef Gertli "Danglár" sú medzi tými, ktorých mesto Hriňová ocení v sobotu 13. apríla počas slávnostného mestského zastupiteľstva pri príležitosti 30. výročia udelenia štatútu mesta. TASR o oslavách informoval primátor mesta Stanislav Horník.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %