Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.04.2019 02:55

Hriňová oslávi 30 rokov, odkedy je mestom, okrem iných ocení aj známych umelcov


Pohľad na Hriňovú, ilustračná snímka zdroj: senioractive.sk


Aj herec Lukáš Latinák a výtvarník Jozef Gertli "Danglár" sú medzi tými, ktorých mesto Hriňová ocení v sobotu 13. apríla počas slávnostného mestského zastupiteľstva pri príležitosti 30. výročia udelenia štatútu mesta. TASR o oslavách informoval primátor mesta Stanislav Horník.


Obaja umelci prežili v tomto podpolianskom meste časť svojho života a samospráva im preto počas osláv udelí čestné občianstvo za šírenie dobrého mena mesta. Počas slávnostného zastupiteľstva udelia okrem toho aj Ceny mesta Hriňová, z toho dve in memoriam, a Ceny primátora mesta.       

Ceny mesta Hriňová odovzdajú Jánovi Žilákovi, a to za vedeckú a publikačnú činnosť, za mimoriadny prínos pri zdokumentovaní histórie sklárskej výroby v meste Hriňová, a Imrichovi Balážovi, ktorý v čase udelenia štatútu mesta pôsobil ako predseda miestneho národného výboru, neskôr mestského národného výboru, za celoživotnú prácu a zásluhy o rozvoj mesta Hriňová.       

Cena mesta Hriňová in memoriam bude udelená Blažejovi Paprčkovi, najznámejšiemu predstaviteľovi muzikantského rodu Paprčkovcov, a to za mimoriadny prínos pri uchovávaní, šírení a rozvíjaní tradičnej ľudovej kultúry.       

Cena mesta Hriňová in memoriam bude udelená aj Emilovi Požgayovi, niekdajšiemu riaditeľovi Podpolianskych strojární v Hriňovej, za celoživotný prínos pre hospodársky rozvoj a zveľaďovanie mesta a za tvorivé výkony pri rozvoji strojárstva v Hriňovej.         

Ceny primátora mesta si prevezmú otec a syn, Július a Jaroslav Hazlingerovci, za celoživotnú prácu na rozvoji folklórneho umenia, a Emil Ľupták za prínos pri rozvoji kultúry a hriňovského divadelníctva.       

Na záver slávnosti sa s programom Variácie Maťa Báťku predstavia legendy hriňovského humoru, Matúš Báťka, Lukáš Latinák starší, Martin Kopor a Emil Ľupták.       

Celý program bude možné sledovať aj v priamom prenose na facebookovej stránke na profile MsKS Hriňová.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Oslavy 70. výročia vzniku mesta Vysoké Tatry budú trvať celý rok
V priebehu tohto roka si budú pod tatranskými končiarmi pripomínať 70. výročie vzniku jednotného samosprávneho celku, ktorý dal dovtedy satelitným osadám podhorských obcí možnosť spoločného vývoja.
viac
07.05.2018
Okrúhle výročie vzniku 1.ČSR chce Žiar nad Hronom osláviť i s partnerským mestom
Žiarska samospráva plánuje veľké oslavy 100. výročia vzniku 1. Československej republiky. Poslanci na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili na tento účel 10-tis. eur.
viac
30.07.2018
Polstoročie vzniku mesta a okresu oslávia obyvatelia športom
Do priestorov mestských športovísk je sústredený denný program osláv 50. výročia vzniku mesta Veľký Krtíš. Športové zápolenia pri príležitosti osláv sa uskutočnia v sobotu 4. augusta na biokúpalisku, plážovom ihrisku, v plavárni, športovej hale a na futbalovom ihrisku.
viac
06.06.2020
Piešťany si 75 rokov od získania štatútu mesta pripomenú aj udelením ocenení
Už len tri dni majú Piešťanci na to, aby na tamojší mestský úrad zaslali svoje návrhy na tohtoročné udelenie ocenení významným osobnostiam, ktoré sa ponesie v duchu 75. výročia získania štatútu mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %