Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
30.12.2022 07:45

Revúca chce z plánu obnovy rekonštruovať budovu Radnice


Radnica v Revúcej.


Mesto Revúca chce zrekonštruovať budovu Radnice, známej tiež ako Mestský dom. Rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) by samospráva chcela financovať z plánu obnovy. Zámer na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili mestskí poslanci.


"Cieľom výzvy je zlepšenie stavebnotechnického stavu verejných historických a pamiatkovo chránených budov, pričom sa zlepší ich energetická hospodárnosť, predĺži životnosť a zvýšia sa možnosti ich využívania verejnosťou," uviedla samospráva v dôvodovej správe s tým, že minimálna výška prostriedkov mechanizmu určených na jednu žiadosť je 200 000 eur.

V rámci zámeru obnovy Radnice mesto počíta so zlepšením tepelnej ochrany konštrukcie budovy, výmenou okien i inžinierskych sietí či s rekonštrukciou vykurovania a systému distribúcie teplej vody. Samospráva tiež v rámci projektu plánuje sanáciu vlhkosti stien, výmenu strešnej krytiny, opravu krovu či inštaláciu nového chladiaceho systému.

Budova Radnice v Revúcej bola postavená v roku 1809, za NKP ju vyhlásili v 60. rokoch minulého storočia. V prízemnej časti klasicistickej budovy mestského domu bola v minulosti strážna miestnosť, krčma, sklady, žalár i kancelárie. Na poschodí bola najväčšou miestnosťou mestská dvorana, v ktorej sa odvíjal kultúrny a spoločenský život mesta. V súčasnosti je objekt sídlom mestského úradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
19.06.2020
Budovu radnice v Zlatých Moravciach čaká rekonštrukcia
Mesto Zlaté Moravce začína s rekonštrukciou budovy mestského úradu. Počas rekonštrukčných prác presťahujú jednotlivé oddelenia úradu na päť rôznych pracovísk v meste, fungovať však budú v riadnom režime.
viac
22.08.2020
Mesto opravuje poškodenú zadnú fasádu budovy radnice
Mesto Levice upozorňuje občanov, aby na vstup do budovy mestského úradu dočasne nevyužívali zadný vchod z Holubyho ulice.
viac
20.02.2023
Premena Prvého slovenského gymnázia na kultúrne centrum napreduje
Projekt interaktívneho múzea, ktoré vznikne v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, napreduje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %