Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
28.01.2020 09:45

Rekonštrukcia expozície v kryptách pod františkánskym kostolom v Malackách


Snímka: (mck)


Krypty pod františkánskym kostolom sú po kaštieli druhou najnavštevovanejšou pamiatkou v Malackách. S obľubou ich spoznávajú všetky generácie, od najmenších škôlkarov až po seniorov.


Krypty vyhľadávajú aj zahraniční návštevníci, túto sezónu ich navštívili turisti nielen z európskych krajín, ale aj z ďalekej Kanady, Nového Zélandu či Taiwanu.

Krypty nie sú iba pálffyovským pohrebiskom, ale sú tu pochovaní aj členovia františkánskeho rádu a niektorí významní občania mesta. Hrobky boli zrekonštruované v rokoch 1993-1994 a v súčasnosti sú vysunutou expozíciou Múzea Michala Tillnera. Slúžia aj ako lapidárium historických sôch z mesta. Keďže pracovníci múzea nazhromaždili množstvo nových poznatkov o histórii krýpt a každý rok sa počet návštevníkov zvyšuje, zastaranú expozíciu bolo potrebné zmodernizovať a doplniť ju o nový a pútavý materiál zodpovedajúci nárokom 21. storočia. Bol zakúpený nový mobiliár a expozíciu doplnili nové informačné panely schopné odolávať vlhkosti. Prehliadku krýpt dopĺňa projekcia starých fotografií, ktoré obohacujú a spestrujú výklad sprievodcu. Múzeum Michala Tillnera vydalo novú brožúru o tejto pamiatke.

Rekonštrukcia expozície v kryptách bola financovaná z  dotácie Bratislavského samosprávneho kraja.

Autor: (MCK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2019
Okná na kostolíku pri Domaši zrekonštruovali aj s podporou cyklistov
Okná na kostolíku v Novej Kelči v okrese Vranov nad Topľou zrekonštruovali aj vďaka podpore cyklistov. Počas júlového cyklistického podujatia Okolo Domaše vyzbierali na opravu tejto národnej kultúrnej pamiatky 600 eur.
viac
24.02.2020
Veľký Šariš zrekonštruuje za viac ako 600 000 eur zdravotné stredisko
Mesto Veľký Šariš získalo z Integrovaného regionálneho operačného programu viac ako 647 000 eur na modernizáciu súčasného zdravotného strediska.
viac
09.05.2020
Malackí poslanci odsúhlasili opravu atletickej dráhy v parku
Mesto Malacky dostalo dotáciu od Slovenského atletického zväzu (SAZ) vo výške 250 tisíc eur na rekonštrukciu atletickej dráhy v Zámockom parku. Pôvodne požadovaná suma bola 400 000, avšak zväz kvôli množstvu žiadostí z celého Slovenska pridelil nižšiu sumu.
viac
27.07.2020
Pri rekonštrukcii katedrály našli doteraz neobjavenú kryptu
Pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia. Na tlačovej konferencii o tom informoval Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %