Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
31.03.2022 09:30

PSK a mesto Prešov nesúhlasia s možným zrušením krajského súdu


Ilustračná snímka.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) a mesto Prešov nesúhlasia s možným zrušením tamojšieho krajského súdu (KS). Predseda PSK Milan Majerský tvrdí, že rozumie myšlienke zefektívniť justičnú sieť, ako aj vrátiť justícii dôveryhodnosť.


Apeluje však na to, aby sa tak dialo s citlivosťou pre jednotlivé regióny, ako aj krajské mestá.

"PSK v znení ostatného neformálneho pozmeňujúceho návrhu by bol najpostihnutejší navrhovanou reformou, a to stratou štyroch okresných súdov vo Vranove nad Topľou, Svidníku, Kežmarku, Starej Ľubovni a ešte navyše aj stratou samostatnej pôsobnosti krajského súdu, čo považujem za nerozvážne rozhodnutie,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Vytvorením a schválením navrhovanej súdnej mapy podľa jeho názoru dôjde k zhoršeniu, v niektorých prípadoch až znemožneniu fyzického prístupu bežných ľudí k ochrane svojich práv a právom chránených záujmov na súdoch.

Mesto Prešov má za to, že zrušenie KS by znamenalo nielen zníženie dostupnosti súdu pre občanov z Prešovského kraja, ale aj zníženie zamestnanosti.

"Považujeme za neprofesionálne a nesprávne, ak sa v rámci návrhu novej súdnej mapy najprv dlhodobo rátalo s KS Prešov ako odvolacím súdom a bez akéhokoľvek zdôvodnenia sa tento zámer zo dňa na deň zruší. Poukazujeme tiež na to, že KS v Prešove je dlhodobo etablovaný súd so štatisticky najvyšším výkonom spomedzi ostatných KS," uviedol viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba.

V stredu sa v súvislosti s návrhom súdnej mapy v Prešove konalo protestné zhromaždenie pracovníkov KS.

Návrh súdnej mapy sa presúva na ďalšiu riadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať 26. apríla. Rozhodli o tom v stredu poslanci NR SR na návrh koaličných klubov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2017
Prešovský kraj oslávi "svoj deň" bohatým programom
Vo štvrtok 5. októbra sa uskutoční po desiatykrát Deň Prešovského kraja. Malé jubileum otvorí aj tento raz dvere samotného Úradu PSK v Prešove, kde až do 17. hodiny čaká na návštevníkov atraktívny program.
viac
03.09.2019
Prešovský kraj v 1. polroku s rekordným počtom návštevníkov
Prešovský kraj sa znova teší nárastu návštevnosti. V prvom polroku 2019 zavítalo do kraja 481 477 návštevníkov ubytovacích zariadení, čo predstavuje medziročný nárast o 10 %.
viac
27.02.2021
Týždeň slovenských knižníc - župné knižnice chystajú online bohatý program
V pondelok (1. marca) sa začína v poradí 22. ročník Týždňa slovenských knižníc, do ktorého sa aktívne zapája aj osem knižníc Prešovského samosprávneho kraja.
viac
20.03.2021
Očkovanie v PSK je ohrozené
Kraj apeluje na ministerstvo zdravotníctva s prenesením kompetencií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %