Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
19.04.2022 12:35

Programová skladba Folklórnych slávností pod Poľanou je pripravená


Snímka zdroj: (Mesto Detva).


Programová skladba 55. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve je pripravená. Potvrdil to primátor mesta Ján Šufliarský s tým, že detvianske folklórne súbory sa predstavia v niekoľkých programoch festivalu.


Pripomenul, že domáci folkloristi tvoria súčasť uvítacieho podujatia s názvom Vitajte v Detve. Ďalej budú v detskom a aj tanečnom programe. Hudobný s názvom Muzikantské majstrovstvo naprieč generáciami pripraví autor Jaroslav Hazlinger. Podpolianske folklórne súbory tiež podľa primátora vystúpia aj v záverečnom pásme, ktorý nazvali Sviatok pod Poľanou.

Ako dodal, v súčasnosti autori predstavení spolupracujú s jednotlivými folklórnymi kolektívmi na výbere programových vstupov. „Okrem kolektívov z Detvy a Podpoľania na slávnostiach dostanú priestor aj účinkujúci z iných regiónov, najmä z Banskobystrického kraja,“ podotkol.

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve sa v roku 2020 a ani vlani pre pandémiu nového koronavírusu neuskutočnili. Jubilejný 55. ročník sa tento rok uskutoční 8. až 10. júla. Uviedla to predsedníčka programovej rady slávností Anna Ostrihoňová.

Prvý ročník Podpolianskych folklórnych slávností, v súčasnosti Folklórnych slávností pod Poľanou, sa uskutočnil v priestoroch detvianskeho kúpaliska "Štrand" v roku 1966. V roku 1967 sa slávnosti presunuli do priestorov súčasného amfiteátra, kde bolo najskôr jednoduchšie javisko a hľadisko. Väčšia scéna súčasného amfiteátra je v Detve od roku 1976.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
05.08.2022
Novinkou víkendových slávností Červeník 2022 je folklórne stanové mestečko
V poradí 56. ročník Slávností spevu, hudby a tanca Červeník sa bude konať od piatka do pondelka (5. - 8. 8.) a ponúkne vystúpenia domácich i zahraničných účinkujúcich, sprievodné podujatia a výstavy.
viac
20.03.2023
Kultúrnym programom chce mesto folklórne slávnosti začať o deň skôr
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve trvajú počas troch dní, neoficiálnym kultúrnym programom ich však mesto plánuje začať o deň skôr. Informoval o tom primátor mesta Detva Branislav Baran.
viac
07.06.2023
Folklórne slávnosti pod Poľanou budú tento rok trvať štyri dni
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve budú tento rok trvať štyri dni. Povedal to primátor mesta Branislav Baran s tým, že program je pripravený. Tento rok sa podujatie uskutoční v termíne od 6. do 9. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %