Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
27.01.2022 12:30

Prievidza v rámci participatívneho rozpočtu podporí osem projektov


Ilustračná snímka.


Tanečné kurzy pre zdravotne znevýhodnené deti či projekt paliatívnej starostlivosti podporí financiami samospráva Prievidze v rámci aktuálneho ročníka participatívneho rozpočtu. Vo verejnom hlasovaní uspelo celkom osem občianskych zámerov, ktoré si rozdelia 40 000 eur.


"Obyvatelia predložili celkom desať projektov. Ich autormi sú aktívni občania, ktorí svoj čas a energiu venovali tomu, aby pre svoje mesto či komunitu vytvorili nové a obohacujúce zámery," uviedol hovorca mesta Michal Ďureje.

Finančnú podporu zo strany samosprávy dostanú projekty Ľudia parku - park ľuďom II., Aj malé deti chcú hrať basketbal, Aby rodina zostala spolu, Tanec nás spája, Pomoc pre chorých v domácom prostredí, Horná Nitra - región našich detí, Život vo vode a oddych v prírode a Záhrada v meste.

Do verejného hlasovania sa zapojili obyvatelia nad 15 rokov s trvalým alebo prechodným pobytom v meste. Každý obyvateľ mohol odovzdať svoj hlas najviac piatim projektom. Spolu mestu doručili 2365 platných hlasovacích lístkov. "O tom, či sa projekt bude realizovať, sa však nerozhodovalo len vo verejnom hlasovaním. Tak, ako po minulé roky, bolo súčasťou výberu projektov aj verejné zvažovanie. To malo na celkovom výsledku podiel 20 percent," pripomenul Ďureje.

Na tejto forme rozhodovania sa podľa neho zúčastnili autori jednotlivých projektov. "Na začiatku verejného zvažovania si účastníci dohodli kritériá, na základe ktorých hodnotili jednotlivé projekty. Žiadny autor projektu nemohol hodnotiť vlastný projekt," doplnil.

Víťazné projekty budú ich autori realizovať počas tohto roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2021
Na participatívny rozpočet vyčlenila samospráva 40 000 eur
Samospráva vo Vysokých Tatrách opäť vyčlenila desiatky tisíc eur na participatívny rozpočet. Uchádzači môžu získať od 500 do 3000 eur na projekty v rámci systému Hory nápadov 2022. Informovala o tom o radnica na svojom webovom sídle.
viac
16.02.2022
Na projekty v B. Bystrici pôjde z participatívneho rozpočtu opäť 40 000 eur
Aktívni obyvatelia mesta pod Urpínom môžu stáť pri tvorbe projektov a následne ich realizovať vďaka participatívnemu rozpočtu mesta aj v tomto roku.
viac
31.03.2022
Rozhodnite o víťazných projektoch Participatívneho rozpočtu PSK
Novinkou Prešovského samosprávneho kraja v rámci jeho grantovej schémy je Výzva Participatívny rozpočet. Prvýkrát umožňuje rozhodovať o rozdelení časti verejných zdrojov aj obyvateľom Prešovského kraja.
viac
17.10.2022
Participatívny rozpočet podporí Fraštackú hojdačku aj fotopasce
Päť občianskych projektov a osem zadaní pre mesto priniesli v tomto roku Hlohovčania do mestského participatívneho rozpočtu na rok 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %