Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
11.01.2024 03:10

Priestory knižnice v Starom Smokovci sú po obnove opäť otvorené


Knižnica v Starom Smokovci. Snímka FB


Knižnica v Starom Smokovci je po obnove znovu otvorená. Čitatelia sa okrem útulnejších, zmodernizovaných priestorov môžu tešiť aj na nové tituly. Informovalo o tom mesto Vysoké Tatry na sociálnej sieti.


Pobočka knižnice sídli v centre Starého Smokovca, v budove postavenej v roku 1898 podľa projektu spišskosobotského architekta Gedeona Majunkeho. Jej pôvodný názov bol "Malý Spiš", pár rokov bola označovaná ako Szilágyiho vila. "V roku 1918 bola premenovaná na Vilu Alicu podľa dcéry vtedajšieho prezidenta T. G. Masaryka. Táto zrubová vila bola v roku 2002 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku," upozorňuje mesto. Okrem knižnice v nej sídlia Múzeum tatranskej kinematografie a fotografie a kancelárie Spolku horských vodcov a Združenia cestovného ruchu.         

Mesto vlani zmodernizovalo priestory celkovo v troch pobočkách knižnice, okrem Starého Smokovca aj v Dolnom Smokovci a v Tatranskej Lomnici. "Obstaral sa nový nábytok, IKT technika a hygienické zariadenia - dezinfekčné stojany a čističe vzduchu," priblížila pre TASR projektová manažérka na mestskom úrade Zuzana Hlavatá.

Celkové oprávnené náklady projektu boli takmer 80.000 eur, pričom radnica získala dotáciu viac ako 75.000 eur v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Ten bol zameraný na podporu následkov krízy v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 na podporu udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcií. Zmluvu o poskytnutie dotácie mesto podpísalo v januári a práce ukončili v decembri minulého roka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2016
V Starom Smokovci otvoria Tricklandiu
Tricklandia je slovenský projekt založený na trick arte, umení optických ilúzií, ktorý ponúka zábavnú galériu rodinného typu. Jej súčasťou je aj zrkadlové bludisko.
viac
30.11.2016
Z Hrebienka do Starého Smokovca na sánkach
Nádielka snehu, ktorá v ostatných dňoch pribudla vo Vysokých Tatrách, umožnila spustiť 2,5-kilometrovú sánkarskú dráhu z Hrebienka do Starého Smokovca. Milovníci zimných športov si budú môcť užiť sánkovačku dovtedy, pokiaľ bude dostatočná snehová pokrývka.
viac
23.03.2022
Tatranský dáždnik skončil v ankete Európsky strom roka 2022 na 5. mieste
Slovenský zástupca v súťaži Európsky strom roka 2022, buk lesný – previsnutý zo Starého Smokovca, sa v ankete umiestnil na piatom mieste. Výsledky zverejnili na stránke súťaže.
viac
04.01.2024
Obnova budovy mestského úradu prinesie úspory v desiatkach tisíc eur
Mestský úrad v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách prešiel obnovou. Vďaka projektu, ktorý radnica financovala z európskych fondov, by malo dôjsť k ročnej úspore nákladov o viac ako 80 percent.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %