Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
02.12.2022 04:15

Pri univerzitnej včelnici vysadili v rámci projektu štyri lipy


Ilustračná snímka: (tasr).


Areál pri včelnici Prešovskej univerzity (PU) v Prešove sa rozrástol o štyri lipy, ktoré patria medzi významné včelárske dreviny.


Vysadené boli v rámci projektu občianskeho združenia (OZ) Ľudia včelám. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Univerzita pred dvoma rokmi zaradila do vzdelávacieho programu nový predmet včelárstvo. Na praktickú výučbu v areáli zriadila aj univerzitnú včelnicu s 11 včelstvami, v ktorých sa v letnom období nachádza až pol milióna včiel.

Aktuálne pri nej pribudli pre včely významné dreviny, lipy. Spoločne ich vysadili rektor PU Peter Kónya, predseda Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák, Stanislav Kowalski ako univerzitný včelmajster a regionálny riaditeľ pobočkovej siete súkromnej zdravotnej poisťovne Richard Palko.

"Lipa neodmysliteľne patrí k Šarišu. V tomto regióne máme veľmi veľa lokalít, ktoré majú staré stredoveké názvy odvodené od lipy, ako sú Lipany, Lipníky či Lipovce. Som preto rád, že lipa patrí nielen k Šarišu, ale odteraz už aj k našej univerzite," uviedol Kónya.

Jeho slová následne doplnil Rusnák, predseda Slovenského zväzu včelárov. "Je to vzácny strom, z ktorého profitujú ľudia, ale aj zvieratá, keďže jej kvety slúžia nielen včelám na to, aby mali obživu, ale aj ľuďom v čase chorôb, lebo má blahodarné účinky na priedušky a kašeľ," povedal Rusnák.

Dôležitosť tejto významnej dreviny pre včely vyzdvihol aj univerzitný včelmajster Kowalski, ktorý je zároveň predsedom OZ Komunitná včelia záhrada v Prešove. "Vďaka kvitnúcej lipe a jej dostatku peľu sú včely zdravšie a odolnejšie a netrpia na rôzne choroby, preto je to z hľadiska včiel a ich udržateľnosti významná rastlina," vysvetlil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2016
Starostov a primátorov v šarišskom regióne „tlačí“ najmä legislatíva
V obci Fintice sa stretli na svojom sneme členovia Regionálneho združenia miest a obcí RZMO Prešov – Šariš (RZMO Prešov – Šariš). Združenie miest a obcí na sneme zastupoval jeho výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Hosťami snemu boli poslanci Národnej rady SR Martin Fecko a Jozef Lukáč.
viac
25.02.2020
Prešovská univerzita zrekonštruovala internáty za takmer 4,5 milióna eur
Prešovská univerzita (PU) v Prešove má za sebou najrozsiahlejšiu rekonštrukciu dvoch najväčších internátov za posledných viac ako 40 rokov ich existencie. Ich exteriérová a interiérová obnova stála takmer 4,5 milióna eur.
viac
02.03.2020
Úradníci sa budú učiť, ako lepšie zvládať komunikáciu s občanom
Zlepšenie komunikácie s klientmi, zvládanie náročných situácií či motivácie a ich vplyv na prácu zamestnancov samosprávy je cieľom vzdelávacieho projektu, ktorý spúšťa Mestský úrad vo Veľkom Šariši. Výsledkom bude i publikácia, ktorá bude slúžiť ako návod ostatným samosprávam.
viac
23.02.2021
Prešovská univerzita spúšťa výučbu včelárstva, zriadi aj včelnice
Prešovská univerzita (PU) v Prešove zaradila do vzdelávacieho programu v letnom semestri nový predmet včelárstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %