Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
18.11.2021 08:35

Prešovčania si v dotazníku vybrali svoje priority


Ilustračná snímka: (presov.ak).


Do prieskumu mesta Prešov realizovaného formou verejného dotazníka sa zapojilo viac ako 1600 ľudí. Radnica vďaka tomu môže presnejšie zadefinovať priority rozvoja mesta.


V snahe čo najlepšie spoznať preferencie Prešovčanov vytvorilo mesto jednoduchý dotazník, ktorý bol distribuovaný poštou v prvej polovici roka 2021 do všetkých domácností spolu s výmermi k daniam. Prostredníctvom verejného prieskumu mohol každý občan vyjadriť svoje preferencie v rámci oblastí verejného života, na ktoré by sa malo mesto zamerať. Okrem papierovej formy dotazníka, ktorú bolo potrebné doručiť späť na mestský úrad, mali obyvatelia možnosť využiť aj elektronickú verziu dotazníka, ktorá bola sprístupnená do konca augusta 2021.

Na základe výsledkov verejného dotazníka získalo mesto Prešov cenné informácie o tom, čo považujú miestni obyvatelia za najdôležitejšie. „Ak chceme zabezpečiť dynamický rozvoj mesta, musíme vedieť aj adekvátne reagovať na aktuálne očakávania a potreby Prešovčanov. Práve preto sme pripravili pre obyvateľov jednoduchý dotazník týkajúci sa rozvoja nášho mesta, prostredníctvom ktorého nám dali ľudia jasne najavo na aké oblasti sa máme v budúcnosti zamerať,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Obyvatelia mali možnosť v dotazníku označiť jednu až dve oblasti, ktoré považujú za prioritné. Prieskumu sa zúčastnilo celkovo 1603 ľudí, pričom 641 z nich využilo papierovú formu dotazníka. Z výsledkov vyplýva, že každému druhému Prešovčanovi záleží na skrášľovaní verejnej zelene a oddychových zón. Druhou najčastejšou odpoveďou bola údržba miestnych komunikácií, ktorú preferuje 47 % zúčastnených Prešovčanov. Ďalšími najčastejšie označovanými odpoveďami boli: kultúra a šport, odpadové hospodárstvo, sociálna oblasť (pomoc starším, ZŤP, rodinám s deťmi), ktoré preferuje približne každý štvrtý zúčastnený Prešovčan.

Výsledky získané z tohto dotazníka budú slúžiť ako základ pre formovanie a nastavenie priorít mesta Prešov v nasledujúcom období. 

Autor: (Vladimír TOMEK, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2020
Radnica zisťuje názory verejnosti na kultúrny život v meste
Nitrianska radnica spustila dotazníkový prieskum, pomocou ktorého chce zistiť názory verejnosti na úroveň kultúrneho života v meste. Zozbierané údaje majú následne poslúžiť ako podklad pre tvorbu stratégie rozvoja kultúry v meste.
viac
09.06.2020
Magistrát opäť chce, aby mu občania vystavili vysvedčenie
Zvolenský magistrát sa opäť po roku pýta prostredníctvom mestských novín na spokojnosť obyvateľov mesta s prácou samosprávy a na kvalitu služieb.
viac
25.11.2020
Staré Mesto realizuje prieskum spokojnosti obyvateľov
Miestny úrad v bratislavskom Starom Meste realizuje tento týždeň prieskum spokojnosti obyvateľov.
viac
27.01.2024
Obyvatelia môžu v dotazníku vyjadriť svoj názor na život v meste
Obyvatelia Žiaru nad Hronom môžu dotazníkovou formou vyjadriť svoj názor na život v meste. Pracovníčky Komunitného centra v Žiari nad Hronom vytvorili Dotazník mapovania potrieb komunity mesta, ktorý je zverejnený na internetovej stránke mesta. Informovala o tom žiarska radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %