Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
10.06.2023 11:40

Prešov získal viac ako 66 000 eur na projekt mosta na Ulici Pod Hrádkom


Snímka zdroj: (Mesto Prešov).


Mesto Prešov získalo nenávratný finančný príspevok od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR na projekt týkajúci sa mosta na Ulici Pod Hrádkom. Informovala o tom hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.


"Schválený nenávratný finančný príspevok (NFP) predstavuje sumu 66 462,24 eura, pričom celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 69 960,25 eura. Náklady na tvorbu projektovej dokumentácie pokryje z 95 percent NFP a zvyšných päť percent zafinancuje mesto," uviedla Rácová.

Predmetom projektu je vypracovanie projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia, vrátane projektovej dokumentácie asanácie starého mostného objektu pre búracie povolenie. Vzhľadom na jeho stavebno-technický stav je mostný objekt podľa Rácovej zaradený do siedmeho stupňa, čo je havarijný stav.

Most je situovaný v mestskej časti Solivar a vedie ponad Soľný potok. Šírka vozovky je 7,9 metra a celková šírka mosta je 10,6 metra.

"Pre havarijný stav bol predmetný most 5. novembra 2021 uzavretý z dôvodu bezpečnosti a ochrany zdravia vodičov aj chodcov," povedala Rácová s tým, že momentálne je na moste obmedzená premávka.

Realizáciou projektu sa vytvoria predpoklady na to, aby mohlo mesto pristúpiť k stavebným úpravám. Tým sa podľa jej slov výrazne zvýši kvalita verejnej infraštruktúry v meste, bezpečnosť, ochrana života a zdravia obyvateľov, úroveň cyklistickej infraštruktúry mesta, kvalita životného prostredia a podobne.

"Po Moste Jána Pavla II. v Prešove ide už o druhý most v havarijnom stave, na ktorý mesto Prešov získalo prostriedky z európskych zdrojov na vypracovanie projektovej dokumentácie. Našou snahou je postupne odstrániť všetky havarijné stavy na mostoch v meste Prešov, čo bude, samozrejme, investične náročné. Práve nenávratné finančné prostriedky sú v tomto smere veľkou pomocou," uviedol primátor František Oľha.

Na realizáciu investičnej akcie - výstavby nového mostného objektu sa bude mesto Prešov uchádzať o získanie finančných prostriedkov z fondov EÚ v Programovom období 2021 - 2027. Stavebná úprava mosta si vyžaduje demoláciu pôvodného objektu a následnú výstavbu nového mostného objektu s rozšírením o cyklistický chodník a s jeho napojením na sieť cyklistických trás.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Na Štefánikovej a Hviezdoslavovej ulici položia protihlukový asfalt
Na prešovských cestách v centre mesta bude prvý raz použitá protihluková asfaltová zmes. Špeciálna asfaltová vrstva bude položená na vozovke v závere rekonštrukcie ulíc Hviezdoslavova a Štefánikova.
viac
10.12.2021
Sládkovičova ulica v Prešove je kompletne zrekonštruovaná
Mesto Prešov úspešne ukončilo rekonštrukciu Sládkovičovej ulice. V rámci stavebných prác bol kompletne vymenený asfalt na ceste a na chodníkoch pribudla nová dlažba.
viac
14.03.2022
Štátna vedecká knižnica je po rekonštrukcii celá bezbariérová
Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Prešove otvára v pondelok všeobecnú študovňu v nových zrekonštruovaných priestoroch oddelenia knižnično-informačných služieb na Námestí mládeže.
viac
15.03.2022
Začína sa rozsiahla rekonštrukcia mosta na Škultétyho ulici v Prešove
Most na Škultétyho ulici v Prešove je jedným z najvyťaženejších dopravných objektov, čomu podľa radnice zodpovedá aj jeho stav. Po dlhých rokoch sa však dočká obnovy. Samospráva v pondelok odovzdala stavbu zhotoviteľovi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %