Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.02.2024 04:05

Prešov plánuje vytvorenie parku v širšom centre mesta


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Prešov


Mesto Prešov plánuje rozšíriť sieť parkov vo svojom širšom centre. Mestskí poslanci schválili na svojom stredajšom (21. 2.) rokovaní rozpočtové prostriedky, ktoré budú slúžiť na kúpu pozemku pod parkom na Masarykovej ulici.


Finančné zdroje mesto získalo predajom nadbytočného majetku mesta na Levočskej ulici a zároveň sa zaviazalo použiť ich na ďalšie zveľadenie mesta. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Michal Hudák.         

V súčasnosti je park na Masarykovej ulici podľa jeho slov nevyužívaným areálom zelene, ktorý by sa po úspešnej kúpe dostal späť do majetku mesta po viac ako 20 rokoch. Prešovská radnica vidí v tejto lokalite potenciál premeny spustnutej oblasti na ekologicky udržateľný park slúžiaci širokej verejnosti na oddych a rekreáciu. Pozemok mesto kúpi za vyše 1,5 milióna eur.

"Spustili sme dendrologický prieskum, robíme pasportizáciu celého územia a v spolupráci s hlavným architektom mesta pripravujeme projekt revitalizácie parku. V prípade, ak by sa nepodarilo projekt napojiť na externé zdroje financovania, sme pripravení park oživiť aj z vlastných zdrojov," povedal primátor mesta Prešov František Oľha.         

V tomto variante je podľa neho plán do troch rokov vytvoriť mestský park slúžiaci Prešovčanom v blízkosti centra, ktoré sa čím ďalej, tým viac stáva lukratívnejšie na bývanie. "K tomu potrebujeme kvalitný verejný priestor a kvalitnú zeleň. Ak sa nám podarí nájsť finančné prostriedky mimo rozpočtu, napríklad zo zdrojov Európskej únie (EÚ), park dokážeme zrevitalizovať určite aj skôr," vysvetlil Oľha.         

Pri tomto zámere sa uvažuje aj o prepojení na historický názov, niekdajší Staromestský park, ktorý sa na tomto území v minulosti nachádzal. Radnica chce touto aktivitou nadviazať na zrevitalizované vnútrobloky a parky Alexandra Dubčeka a Panská záhrada, ktoré sa obnovili zo zdrojov EÚ.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2018
Obyvatelia mesta môžu športovať v novom fitparku
Mesto Prešov získalo nový priestor na športovanie určený obyvateľom všetkých vekových kategórií. Podľa radnice prispeje ku skultúrneniu prostredia a poskytne ďalšie možnosti trávenia voľného času vonku s rodinou, priateľmi aj známymi.
viac
13.10.2020
Mesto vykupuje pozemky na centrálny mestský park
Do konca roka chce mesto Prešov získať ďalšiu časť pozemkov na okraji sídliska Sekčov. Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, v budúcnosti tam má vyrásť centrálny mestský park.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
15.03.2021
IPEC ukončil hrubú stavbu výskumno-vývojového centra v Senici s predstihom
Developerská skupina IPEC ako investor výstavby výskumno-vývojového centra a výrobných hál v senickom priemyselnom parku ukončila prvú fázu v predstihu. V tejto prvej fáze tu vznikne čiastočnou prestavbou a pripojenou novostavbou k už existujúcej budove výskumno-vývojové centrum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %