Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
24.03.2022 03:20

Ponitrianske múzeum predstaví výsledky výskumu na Oponickom hrade


Oponický hrad.


Prezentovať výsledky archeologického výskumu Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre na Oponickom hrade z rokov 2015 až 2020 je cieľom výstavy, ktorá bude sprístupnená v Ponitrianskom múzeu v Nitre.


Výstava prezentuje nové poznatky o stavebno-historickom vývoji hradu a jeho obnovy, informovala kurátorka výstavy Zuzana Borzová. Pre verejnosť bude sprístupnená od 30. marca do 5. júla tohto roka.

Prostredníctvom hnuteľných artefaktov, ako aj viacerých obrazových a textových propagačných materiálov a vizuálnych projekcií, priblíži výstava každodenný život na Oponickom hrade. Jej súčasťou bude aj cyklus prednášok venovaných archeologickému výskumu v rokoch 2015 - 2020, výskumu unikátnej kolekcii kachlíc z kachľových pecí nájdených na hrade, obnove a stavebno-historickému výskumu hradu. Pre deti a mládež sú pripravené viaceré aktivity rozdelené podľa rôznych vekových kategórií.

Výstavu Archeologický výskum a obnova Oponického hradu pripravila Katedra archeológie FF UKF v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre a s občianskym združením Apponiana. Jej realizácia je spoločným projektom medzi Katedrou archeológie UKF v Nitre a Ponitrianskym múzeom v Nitre na základe Memoranda o spolupráci, ktoré podpísali obe inštitúcie vo februári 2021. Zároveň je jednou z výstav cyklu o hradoch v nitrianskom regióne, ktoré múzeum pripravuje pre svojich návštevníkov aj v tomto roku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2017
Na Nitrianskom hrade vznikla Pamätná miestnosť kardinála Korca
V priestoroch Biskupského paláca na Nitrianskom hrade vznikla Pamätná miestnosť kardinála Jána Chryzostoma Korca. Umiestnený je v nej výber darov, ktoré kardinál počas svojho života nadobudol, ale aj niektoré jeho osobné veci, napríklad okuliare, ktoré k nemu neodmysliteľne patrili.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
28.04.2022
V múzeu vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov
V galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakovského hradu a jeho okolia. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).
viac
03.03.2023
Na Nitrianskom hrade sa začína turistická sezóna
Na Nitrianskom hrade sa v týchto dňoch postupne rozbieha nová turistická sezóna. Po zimnej prestávke sa hrad opäť otvára návštevníkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %