Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
04.11.2022 02:25

Poľana prvýkrát oslávila Medzinárodný deň biosférických rezervácií


Ilustračná snímka.


Chránená krajinná oblasť - Biosférická rezervácia (BR) Poľana vo štvrtok prvýkrát oslávila Medzinárodný deň biosférických rezervácií. Informovala o tom Miriam Turayová zo správy s tým, že celý svet si pripomína tento deň prvýkrát v histórii.


Pripomenula, že svetová sieť rezervácií zahŕňa všetky typy ekosystémov, čiastočne aj mestské oblasti v celkovo 738 lokalitách. Doplnila, že tieto lokality chránia asi päť percent zemského povrchu alebo viac ako sedem miliónov kilometrov štvorcových, čo je rozloha zhruba rovnajúca sa veľkosti Austrálie. "Každý rok sa k sieti biosférických rezervácií pripája čoraz väčší počet lokalít a stále viac krajín má záujem sledovať ciele programu Človek a biosféra," uviedla s tým, že tento program má svoje aktivity na celom svete.

Podľa nej v rámci neho vznikla svetová sieť biosférických rezervácií. Ich úlohou je byť modelovými územiami a príkladmi dobrej praxe, kde človek svojim šetrným hospodárením a racionálnym využívaním krajiny zachováva prírodné a kultúrne hodnoty. Turayová dodala, že na Slovensku máme štyri biosférické rezervácie. Okrem Poľany sú to Tatry, Slovenský kras a Východné Karpaty.

Riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana Vladimíra Fabriciusová povedala, že výnimočnosť BR Poľana spočíva nielen v jej prírodných hodnotách, ale predovšetkým v spôsobe riadenia. Podľa nej plní BR tri funkcie, ktorými sú ochrana, logistika a vývoj. Konštatovala, že dôležité je, aby sa miestni ľudia rozvíjali, aby mali dôvod ostať pod Poľanou žiť a aby sa im ekonomicky darilo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2018
Do múzea s lampášom
Múzeá a galérie budú v sobotu 19. mája otvorené do neskorých večerných hodín. Kultúrne zariadenia Žilinskej župy sa aj tento rok zapoja do Noci múzeí a galérií.
viac
08.04.2019
V Hlohovci si pripomenú Medzinárodný deň Rómov
Mestský úrad v Hlohovci spoločne so spojenou školou organizuje v utorok (9. 4.) kultúrno-vzdelávacie podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. TASR o tom informovala Zuzana Hrinková Siebenstichová z mestského úradu.
viac
25.05.2022
Rezort školstva oslávi MDD bohatým programom na bratislavskej Železnej studničke
Hlavolamy, kvízy, maľovanie na plátno, rôzne športové súťaže či aktivity rozvíjajúce vzťah k ochrane prírody. Na to všetko a ešte veľa iného sa môžu deti tešiť 1. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v bratislavskej lokalite Železná studnička.
viac
11.08.2023
Príprava na rekonštrukciu asfaltovej cesty na Poľanu nad Detvou pokračuje
Príprava kompletnej rekonštrukcie asfaltovej lesnej cesty na Poľanu nad Detvou pokračuje. Potvrdila to Daša Makanová, vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR, ktorý má cestu vo vlastníctve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %