Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
05.05.2016 10:15

Podpoľanci zrenovovali v Ríme 30-ročný detviansky vyrezávaný kríž


Podpolianska delegácia dobrovoľníkov. Zľava: Ján Šufliarský, Jozef Ďurica, Miloš Brašeň, Peter Vreštiak, Stanislav Horník, František Horník, Ondrej Vrťo.  Snímka: Ondrej Vrťo


Detviansky vyrezávaný kríž, ktorý ešte za minulého režimu, v roku 1985, zhotovil ľudový umelec Ondrej Ďurica z Raticovho vrchu nad Hriňovou a poslal Pápežskému slovenskému kolégiu sv. Cyrila a Metoda v Ríma, obnovil v uplynulých dňoch jeho syn Jozef.


Minulý víkend ho za prítomnosti Slovákov žijúcich v Ríme a zástupcov miest Hriňová a Detva požehnal rektor kolégia Vladimír Stahovec.     

Ako informovala hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Juhaniaková, príprava obnovy Podpolianskeho kríža prebiehala na Slovensku už pár mesiacov predtým. K jeho obnove prispeli viacerí dobrodinci z Hriňovej a Detvy, ktorí poskytli pracovné nástroje a materiál na reštauračné práce. Komplexná renovácia má detvianskemu krížu v Ríme zabezpečiť ďalšiu niekoľkoročnú životnosť.      

Umiestnenie tradičného slovenského kríža v období náboženskej neslobody rezonovalo najmä u Slovákov, ktorí žili v tom čase v zahraničnom exile. Časopis Slovenské hlasy z Ríma z roku 1986 písal o tom, že kríž pripomína kalváriu celého slovenského národa.      

Ako Juhaniaková pokračovala, rezbár Ondrej Ďurica zhotovoval kríž pre Slovákov v Ríme v časoch neslobody tajne. "Nebolo vtedy možné o tom veľa rozprávať ani vlastným najbližším. Kríž do Ríma putoval obitý doskami ako dva vyrezávané trámy," priblížila.    

Vďaka kronike z Ríma sa zachovala informácia, že myšlienka vznikla po návšteve rodáka a misionára pátra Juraja Vojenčiaka na rodnom Podpoľaní. Vojenčiak pri návšteve domova zašiel aj k Ondrejovi Ďuricovi. Osadenie Detvianskeho kríža v Ríme nezostalo pre rezbára bez následkov. Ako spomína syn Jozef, pracovali práve na poli, keď prišli dvaja vyšetrovatelia a otca zobrali na celodenné vypočúvanie.      

Zástupcov podpolianskych samospráv, primátora Detvy Jána Šufliarského a primátora Hriňovej Stanislava Horníka v sprievode dobrovoľníkov z oboch miest pri príležitosti renovácie kríža prijal koncom apríla 2016 v Ríme aj kardinál Jozef Tomko. Primátori venovali kardinálovi publikácie a tradičné ľudové výrobky, ktoré symbolizujú Hriňovú a Detvu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2018
Obec Hriňová bude v roku 2018 pokračovať v obnove komunikácií
Viac ako 317 000 eur investovala vlani Hriňová do údržby, opráv a rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov či do výstavby parkovacích plôch. Hriňová, ktorá má v rámci Slovenska piaty najväčší kataster, spravuje totiž až 178 kilometrov ciest.
viac
18.09.2018
V mestských častiach vzniknú ďalšie parkovacie plochy
Tak ako vo všetkých krajských mestách na Slovensku, deficit parkovacích miest je viditeľný aj v Banskej Bystrici. Vedenie mesta sa preto venuje parkovacej politike systematicky od roku 2015.
viac
17.02.2022
Detva začína s rekonštrukciou športovej haly
Mesto Detva začína s rekonštrukciou športovej haly. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja. Obnovu priestoru robia v súvislosti s letným Európskym olympijským festivalom mládeže (EYOF), ktorý bude tento rok v lete v Banskej Bystrici.
viac
22.06.2022
Obnovu vnútrobloku na ulici A. Hlinku ministerstvo investícií schválilo
Projekt revitalizácie druhej etapy vnútrobloku na ulici Andreja Hlinku v Detve ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) schválilo. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %