Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.03.2021 02:35

Petržalka otvorila celý prvý stupeň ZŠ, otvoré sú aj škôlky


Ilustračná snímka: (tasr).


Po zvážení epidemiologickej situácie a prevádzkových podmienok petržalských základných a materských škôl je od 22. marca 2021 v prevádzke všetkých 11 základných škôl pre žiakov 1. až 4. ročníka.


V prevádzke sú aj školské kluby detí a školské jedálne podľa momentálnych prevádzkových a personálnych možností jednotlivých škôl. V prevádzke je aj všetkých 24 materských škôl pre predškolákov, deti rodičov z kritickej infraštruktúry a deti rodičov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. Deti majú takisto zabezpečené stravovanie v školských jedálňach.

Týždeň po týždni sa situácia s prevádzkou škôl menila, prichádzali nové nariadenia vlády, hygienikov aj ministerstva školstva. Prvý mesiac po novom roku sprevádzkovala Petržalka iba jednu materskú školu a školské kluby detí pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry, brány základných škôl ostávali aj naďalej zatvorené. V polovici februára začali fungovať aj prvé a druhé ročníky ZŠ, stále však iba pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry alebo s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. Neustále meniace sa pravidlá spôsobili, pochopiteľne, vlnu kritiky a frustráciu zo strany rodičov, mestskej časti zas zviazali ruky pri rozhodovaní o prevádzke škôl.

„Veľa z rodičov žiada vysvetlenie, prečo neotvoríme školy pre všetky deti, ako v niektorých mestských častiach, mestách, či obciach, keď výsledky testovania ukazujú nízku mieru pozitivity. V pondelok 22. marca sa do škôlok vrátilo 1031 predškolákov a 400 detí rodičov z kritickej infraštruktúry. Do základných škôl nastúpilo vyše 3-tisíc žiakov I. stupňa. Málokto si uvedomuje, že v porovnaní s inými menšími mestskými časťami, mestami, či obcami ide o naozaj veľký počet detí,” povedal starosta Petržalky Ján Hrčka. „Chápem momentálnu situáciu rodičov, avšak práve pre veľký počet detí, ktoré navštevujú MŠ a ZŠ sme sa rozhodli v záujme bezpečnosti a ochrany zdravia detí, rodičov, rodín ako aj zamestnancov otvárať MŠ a ZŠ postupne,” dodal.

Od vypuknutia pandémie robí mestská časť Petržalka maximum pre to, aby sa čo najviac detí mohlo vrátiť späť do základných aj materských škôl. Každodenná komunikácia mestskej časti s riaditeľkami a riaditeľmi ZŠ a MŠ o prevádzkových a personálnych možnostiach sa stala rutinou a dôležitou súčasťou pri rozhodovaní v záujme ochrany zdravia detí a ich rodín ako aj zamestnancov.

Mestská časť zo začiatku bojovala s personálnym obmedzením z dôvodu, že mnohí so zamestnancov nemohli chodiť do práce, lebo im to neumožňoval zdravotný stav alebo patrili do rizikovej skupiny. Dnes je situácia lepšia a väčšina pedagogických zamestnancov je zaočkovaná, čo MČ umožnilo postupne otvárať viac škôl, samozrejme v súlade s usmerneniami a nariadeniami vlády, Úradu verejného zdravotníctva a Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu SR.

Bezpečné fungovanie by sa nezaobišlo bez zaobstarania ochranných pomôcok a dodržiavania hygienických opatrení. V súčinnosti s riaditeľkami a riaditeľmi škôl zabezpečila MČ niekoľko tisíc kusov ochranných pomôcok pre všetkých pedagogických aj nepedagogických zamestnancov (rúška, respirátory, ochranné štíty, dezinfekciu, rukavice, a pod.). Obaja zákonní zástupcovia dieťaťa majú povinnosť predložiť pri nástupe dieťaťa do MŠ a ZŠ čestné prehlásenie o negatívnom výsledku na COVID-19 nie staršom ako 7 dní, resp. o prekonaní ochorenia COVID-19.

Možnosť otestovať sa majú rodičia v mobilných odberných miestach (MOM) priamo v Petržalke zriadených mestskou časťou alebo súkromnými firmami. Od konca januára funguje v Petržalke trvalé vysokokapacitné MOM Hrobákova 7 dní v týždni od 08:00 do 18:00 hod, MČ zriaďuje na tento účel aj víkendové odberné miesta v priestoroch vybraných základných škôl – Turnianska, Holíčska, Černyševského. Ak si chcú byť rodičia istí aj o zdravotnom stave dieťaťa, môžu využiť MOM na Osuského, ktoré poskytuje služby pediatra od pondelka do piatku od 12:00 do 20:00 hod.

Chápeme, že zatvorené školy komplikujú pracovný aj osobný život rodičov, no je v našom záujme vrátiť školákov aj škôlkarov spať do kolektívu. Práve znižovaním rizika nákazy, akým je dodržiavanie všetkých hygienických opatrení a postupné očkovanie všetkých zamestnancov škôl veríme, že sa náš cieľ naplní.

Situáciu bude MČ Petržalka určite dôsledne sledovať, priebežne vyhodnocovať a v prípade potreby bude následne prevádzka ZŠ a MŠ aktuálne upravená.

Autor: (Mária HALAŠKOVÁ, hovorkyňa Petržalky)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2020
Pri otváraní škôl musia doladiť jednotlivé detaily a špecifiká
Pri otváraní škôlok a škôl sa musia doladiť jednotlivé detaily a špecifiká. Diskusie s tímom epidemiológov a odborníkmi v tejto súvislosti naďalej pokračujú, uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.
viac
27.05.2020
Od 1. júna posilní Banskobystrický samosprávny kraj školské spoje
Spolu s otváraním základných a materských škôl pribudnú v cestovných poriadkoch prímestských autobusov SAD Zvolen a SAD Lučenec ranné a popoludňajšie školské spoje. Nepôjde však o úplný návrat do bežného režimu, cestujúcim župa odporúča sledovať cestovné poriadky.
viac
29.05.2020
Záujem o vyučovanie vo Svidníku
Mesto Svidník ma vo svojej pôsobnosti tri základné a tri materské školy. K dnešnému dňu máme informáciu, že od 1. júna 2020 nastúpi do škôlok vo Svidníku 200 detí, čo predstavuje 55 % zapísaných detí pre tento školský rok.
viac
01.03.2021
Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť škôlky a prvý stupeň škôl
Bratislavské Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť všetky svoje materské školy a tiež prvý stupeň základných škôl. Starosta Rudolf Kusý ubezpečuje, že mestská časť urobí všetko pre to, aby boli školy a škôlky bezpečným miestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %