Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
24.01.2020 02:10

Pätnásty ročník Novoročného stretnutia generácií v Príbovciach


Snímka zo stretnutia, snímka: (lž)


Prešlo 15 rokov od januára 2006 kedy sa v obecnom dome v Príbovciach uskutočnilo prvé „Novoročné stretnutie generácii“ organizované občianskym združením Nádej človeka a obcou Príbovce.


Nádej človeka, o.z., si hneď od svojho vzniku, dalo ako jednu zo základných úloh svojej činnosti aj budovanie medziľudských vzťahov. Preto sa aj tento rok, 4.1.2020 o 15.00 hod, konalo v obecnom dome v Príbovciach „Novoročné stretnutie generácií“, obyvateľov Beníc, Príboviec, Rakova, ale aj širšieho okolia. 

Spoločnosť, v ktorej žijeme, sa atomizuje na individualistov a ľudia sa odmietajú verejne angažovať. Vidiek sa prepadá do súkromia jednotlivých rodín, ktoré sa uzatvárajú do seba. Ľudia sa navzájom odcudzujú.

Občianske združenie Nádej človeka neustále hľadá nové cesty k zbližovaniu ľudí a znovu oživenie susedských vzťahov. Organizuje rôzne tematické stretnutia, literárno-hudobné pásma, ekumenické stretnutia, vzdelávacie kurzy, výlety nielen pre seniorov, rôzne kultúrne a športové podujatia a podporuje rôzne projekty s cieľom utužovania medziľudských vzťahov. Podporuje rozvoj kultúrno-spoločenskej a duchovnej úrovne obyvateľov obcí regiónu, osobitne mladšej generácie, poskytuje sociálnu službu starším ľuďom, opusteným, invalidom a osamelým ženám s deťmi.

Na tohtoročné stretnutie, okrem obyvateľov obcí, či už z užšieho alebo širšieho okolia, prijali pozvanie aj Erika Vrabcová, starostka obce Príbovce, Patrik Antal, starosta obce Rakovo, Štefan Barilla, rímskokatolícky kňaz farnosti Valča a Janka Bellová, predsedníčka Jednoty dôchodcov v Príbovciach. Prítomných privítal Kamil Cejpek, predseda združenia Nádej človeka. Vo svojom príhovore pripomenul, že rok 2020 sa bude niesť v duchu významných výročí obce, ale aj združení, ktoré v nej pôsobia. Obec Príbovce si pripomenie 790. výročie prvej písomnej zmienky, 130. výročie vzniku Dobrovoľného hasičského zboru, 90. výročie vzniku Telovýchovnej jednoty, 15. výročie vzniku Občianskeho združenia Nádej človeka a 6. výročie vzniku Základnej organizácie Jednoty dôchodcov v Príbovciach.

Janka Antalová, učiteľka Základnej školy s materskou školou v Beniciach, so svojimi žiakmi pripravila pútavé a zaujímavé vystúpenie s názvom „Od Ondreja do Vianoc“, ktoré malo u prítomných veľkých úspech. Deti sa veľmi snažili, boli oblečené v svojpomocne vyrobených krojoch a pani učiteľka im ušila k nim sukne.

„Ľudské vzťahy rozhodujú o budúcnosti vidieka, sú stratégiou jeho života“.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2016
Veľká Lehota na Stretnutí Lehôt a Lhot 2016
Občania a rodáci z Veľkej Lehoty sa aj tento rok zúčastnili 36. stretnutia Lehôt a Lhot, ktoré sa konalo od 30. 6. do 3. 7.2016 v Ostrožskej Lhotě v Zlínskom kraji, okres Uherské Hradiště.
viac
07.02.2019
Trnavský župan sa stretol so starostami miest a obcí okresu Hlohovec
Jozef Viskupič predstavil zámery, ktoré TTSK plánuje v regióne realizovať v roku 2019. Témou stretnutia boli aj ďalšie formy spolupráce medzi župou a samosprávami ako základným predpokladom pre rozvoj celého regiónu.
viac
02.01.2020
Kalendár na rok 2020 pre Príbovce
Príbovce majú aj tento rok svoj vlastný obecný kalendár. Pripomína tri významné výročia obce, ktoré si v Príbovciach pripomenú v roku 2020.
viac
27.06.2020
ŽSK nominuje významné osobnosti kraja
Opäť po roku ocení Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) významné osobnosti. Tipy na tohtoročných laureátov na najvyššie krajské ocenenie môže predkladať široká verejnosť do 31. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %