Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.09.2023 11:10

Parkovanie na chodníkoch v meste bude od 1. októbra zakázané


Ilustračná snímka - archív red.


Od 1. októbra bude v Žiline zakázané parkovanie na chodníkoch. Výnimkou budú len miesta, kde to bude povolené dopravnou značkou alebo značením. Radnica tak reaguje na novelu zákona o cestnej premávke.


Ako informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne, mesto prebralo v júni parkovaciu politiku do svojej kompetencie a aktuálne realizuje výmenu dopravného značenia. Samospráva ráta na vybraných uliciach aj s parkovaním na chodníkoch. Tieto miesta budú riadne vyznačené, aby bolo parkovanie oprávnené. Ide o tie ulice, na ktorých je to potrebné vzhľadom na ich funkciu a charakter, ako aj kapacitu parkovania.         

"Pri zavádzaní parkovacej politiky sme v spolupráci so Žilinskou univerzitou spracovali rozsiahlu štatistickú štúdiu obsadenosti parkovacích miest v meste. Na základe týchto poznatkov sme nastavili systém parkovania pre jednotlivé ulice so zreteľom na účel ich využívania - rezidentské, zmiešané, návštevnícke. Práve táto úprava by mala zabezpečiť, aby občania mali dostatok miest na parkovanie a nemuseli využívať miesta, ktoré na to určené nie sú," uviedol primátor.         

"Mestská polícia bude fungovať v štandardnom režime, v súčasnosti už upozorňujeme vodičov na zmeny, ktoré prináša novela o cestnej premávke, komunikačnou kampaňou na webových stránkach mesta a mestskej polície a formou informačných letákov," doplnil náčelník žilinskej mestskej polície Peter Mišejka.         

Žilinská radnica chce začať budovať nové parkovacie miesta na sídliskách Hájik (2023) a Solinky (2024). Ešte v tomto roku chcú začať projekčne pripravovať aj nové parkovacie miesta na sídliskách Vlčince a Hliny.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2022
Parkovanie na chodníkoch je od utorka obmedzené, novela je už účinná
Parkovanie motorových vozidiel na chodníkoch je od utorka obmedzené. Novela zákona o cestnej premávke, ktorá tieto zmeny prináša, už nadobudla účinnosť. Krátky čas na prípravu na toto opatrenie kritizovalo napríklad mesto Bratislava.
viac
29.07.2022
Žilina obnovuje cesty aj chodníky, práce potrvajú do konca októbra
Do konca októbra potrvá oprava viacerých dopravných úsekov miestnych komunikácií, chodníkov a asfaltových športových ihrísk v meste Žilina. Samospráva postupne opraví približne 35 000 štvorcových metrov plôch.
viac
25.08.2022
Mesto získalo dotáciu na obnovu chodníkov na Farskej lúke
Samospráva Fiľakova uspela so svojou žiadosťou o dotáciu na komplexnú obnovu všetkých existujúcich chodníkov medzi bytovými domami na Farskej lúke a v časti Daxnerovej ulice.
viac
22.09.2023
Zákaz parkovania na chodníkoch
Od 1. októbra 2023 možno na chodníku parkovať iba vtedy, ak to dovoľuje dopravná značka alebo značenie. Za nedodržiavanie zákonu hrozí pokuta 50 až 100 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %