Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
30.04.2022 09:55

Otvorenie 49. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia


Slanický ostrov umenia


Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám už 49. sezónu ponúka nezabudnuteľnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade a prehliadku expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.


Loď s kapacitou 90 miest premáva na ostrov z prístavu č. 2 v Námestove - Slanickej Osade. Atraktívna plavba, nádherné prírodné prostredie a jedinečné expozície zaradili Slanický ostrov umenia medzi najnavštevovanejšie kultúrne miesta Oravy i celého Slovenska.

Dominantou je Kostol Povýšenia sv. Kríža, ktorý patril k bývalej obci Slanica. Povybudovaní priehrady sa stal súčasťou novovzniknutého ostrova, rovnako ako hlavná časť slanickej kalvárie, bývalá hrobka rodiny Klinovských a obecný cintorín. Ostrov sa časom stal miestom prezentácie ľudového umenia. V roku 1971 vznikla v interiéri barokovo-klasicistického kostola expozícia „Tradičná ľudová plastika a maľba“ a neskôr v exteriéri ostrova lapidárium „Oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia“. V bývalej hrobke je inštalovaná expozícia histórie zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady.

V roku 2021 sa v kostole začali práce na jeho postupnej pamiatkovej obnove a boli vykonané predpísané pamiatkové výskumy – architektonicko-historický a reštaurátorský výskum. Priniesli zaujímavé výsledky o architektonických a výtvarných dejinách kostola. Na výskumné aktivity by mala nadviazať postupná samotná obnova areálu kostola. V tom istom roku bol vypracovaný Návrh koncepcie obnovy areálu Oravskej galérie v Dolnom Kubíne: Slanický ostrov umenia a prístav na pevnine. Súčasne bol vypracovaný výtvarno-priestorový návrh novej expozície v Kostole Povýšenia sv. Kríža.

Expozície sú sprístupnené od 30. apríla do konca septembra. Na ostrov Vás prepraví loď Oravskej galérie OG-SLANICA, ktorá bola vyrobená pre galériu a zakúpená v roku 2005 z prostriedkov zriaďovateľa Oravskej galérie – Žilinského samosprávneho kraja. V roku 2022 Oravská galéria okrem tradičných podujatí pripravuje pre návštevníkov Slanického ostrova umenia niekoľko noviniek, o ktorých Vás budeme včas informovať.

Viac informácií na stránkach Oravskej galérie:

http://www.oravskagaleria.sk/slanicky_ostrov_umenia.html

http://www.lodslanica.sk/

Autor: Mgr. Michal Čajka, PhD., riaditeľ Oravskej galérie


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Slanický ostrov umenia opäť privíta navštevníkov
Novú plavebnú sezónu na Oravskej priehrade začne tento rok loď OG Slanica v nedeľu 15. mája.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
25.04.2024
Otvorenie 51. letnej turistickej sezóny na Slanickom ostrove umenia
Prvého mája 2024 sa začne nová sezóna na Slanickom ostrove umenia. Oravská galéria v Dolnom Kubíne Vám aj tento rok ponúka jedinečnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %