Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
06.07.2023 10:35

Obyvatelia môžu predkladať projekty v rámci participatívneho rozpočtu


Snímka zdroj: (FB / Bratislavský kraj).


Mesto Pezinok prichádza opäť s možnosťou participácie svojich obyvateľov na rozhodovaní o verejnom živote. Vyhlásilo preto výzvu na predkladanie projektov v rámci participatívneho rozpočtu mesta.


Projekty je možné predkladať do 10. augusta. Maximálna výška podpory mesta na jeden projekt je 2850 eur. Samospráva o tom informuje na svojom webe.

"Participatívny rozpočet ponúka možnosť aktívne sa zapojiť do činnosti samosprávy, do procesu rozdeľovania verejných financií a súčasne sa spolupodieľať na realizácii projektov," pripomína mestská samospráva.

Vybrané sú tri oblasti podpory. Jednou z nich je verejná zeleň a aktivity zamerané na zveľaďovanie prostredia komunít. Môže ísť napríklad o skrášlenie a zveľadenie obytného prostredia s dôrazom na čiastkové riešenia klimatickej zmeny, ako sú dažďová záhrada, kvitnúca lúka, zadržiavanie vody či predzáhradky.

Podpora sa môže týkať aj verejných priestorov a aktivít pre občanov zameraných na zveľaďovanie komunít zaujímavými prvkami. Týka sa to napríklad skrášľovania plotov, oživenia starých lavičiek, lavičiek na turistických chodníkoch či tvorby náučných chodníkov. Treťou oblasťou je ochrana životného prostredia a environmentálne aktivity, ako napríklad vodozádržné opatrenia, zelené ploty, malé kompostárne či výsadba zelene.

Formulár na predkladanie žiadostí je dostupný na webe mesta a v papierovej forme v klientskom centre mestského úradu. Podať ho je potrebné osobne v podateľni mestského úradu, poštou alebo elektronicky. Prípadné otázky je možné adresovať prostredníctvom e-mailovej adresy participativnyrozpocet@pezinok.sk.

Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.pezinok.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2023
Mesto spúšťa ďalší ročník participatívneho rozpočtu
Obyvatelia Prievidze budú môcť opäť rozhodnúť o občianskych projektoch, ktoré bude mesto financovať zo svojho rozpočtu. Ďalší ročník projektu participatívneho rozpočtu spustila samospráva v týchto dňoch. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.
viac
13.03.2023
Trnavčania môžu hlasovať o investíciách do verejného priestoru
Do konca marca môžu Trnavčania zahlasovať za projekty pilotného ročníka participatívneho procesu. Ten po niekoľkých rokoch nahradil participatívny rozpočet a pozmenil pravidlá. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.
viac
15.03.2023
Obyvatelia budú môcť opäť rozhodnúť o použití financií z rozpočtu
Obyvatelia Partizánskeho budú môcť opäť rozhodnúť o občianskych zámeroch, ktoré miestna samospráva podporí zo svojho rozpočtu. Na tento účel vyčlenila radnica 20 000 eur. Informoval o tom primátor Jozef Božik.
viac
21.03.2023
Vajnorčania môžu opäť rozhodnúť o využití participatívneho rozpočtu
Obyvatelia bratislavských Vajnôr majú aj tento rok možnosť podieľať sa na využití sumy 12 000 eur z participatívneho rozpočtu. Svoje návrhy môžu posielať do 15. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %