Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
12.01.2023 02:25

Obec pracuje na projekte energetickej obnovy 70-ročnej školy


Snímka zdroj: (tasr).


Projekt energetickej rekonštrukcie približne 70 rokov starej základnej školy pripravuje tento rok obec Litava v okrese Krupina. O finančnú podporu vo výške približne 350 000 eur chce samospráva žiadať z plánu obnovy.


"Pôvodne sme chceli zrekonštruovať aj kultúrny dom, v ktorom sídli aj obecný úrad. Oba objekty sú totiž vykurované z jedného miesta. V pláne obnovy sa však počíta len s rekonštrukciou takých budov, ktoré boli postavené pred rokom 1980, čo spĺňa iba škola," uviedla starostka Ľubica Tuhárska. Novým zdrojom tepla v tomto objekte by sa malo stať tepelné čerpadlo.

Do malotriednej základnej školy v Litave chodí aktuálne 38 detí, časť z nich pochádza aj z rómskej komunity, ktorá tvorí v obci jednu tretinu z asi 760 obyvateľov. Počet obyvateľov sa za uplynulých desať rokov znížil len minimálne.

Podľa starostky sa v roku 2022 v obci zrealizovala aj obnova miestnych komunikácií pri dome smútku za asi 40 000 eur, na ktorú získali peniaze z miestnej akčnej skupiny (MAS) Hontiansko-Novohradské partnerstvo. Vymenili sa tiež elektroinštalácie v obecnom úrade, keďže boli v havarijnom stave, či viaceré ďalšie malé projekty, finančne menej náročné.

Podľa Tuhárskej treba do budúcna urobiť ešte cesty po litavských lazoch. Pri rozhodovaní, čo podporiť, však bude dôležité zvažovať vážnosť situácie. "Došlo totiž k dramatickému zvýšeniu cien všetkého a plánovanie je aktuálne nemožné vzhľadom na ekonomické podmienky. Len samotné zálohové platby za elektrinu, ktoré nám prišli v januári, sú vyššie o približne 300 percent," pripomenula.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.04.2022
Mesto odovzdalo do užívania nové odborné učebne
Tri základné školy vo Fiľakove dostali nové učebne a zariadenie, ktoré im umožnia skvalitniť odborné a inkluzívne vzdelávanie žiakov. Učebne zamerané na manuálne zručnosti i IT technológie odovzdalo mesto do užívania v stredu 13. apríla.
viac
31.05.2022
Spojenú školu obnovujú za takmer 7,6 milióna eur
Spojenú školu (SŠ) v Starej Ľubovni v súčasnosti obnovujú za takmer 7,6 milióna eur. Vedúci oddelenia pre duálne vzdelávanie a praktické vyučovanie z Odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Miroslav Vaško informoval, že investície sú rozdelené medzi dve pracoviská.
viac
15.11.2022
K obnove škôlky pomohli nórske granty, deti sa do nej vrátia v decembri
Breznianska samospráva finišuje s poslednými úpravami na obnove materskej školy (MŠ) na Ulici Boženy Němcovej. Na renováciu, zameranú najmä na zvýšenie energetickej účinnosti budovy, získala finančné zdroje z nórskych grantov.
viac
29.05.2023
Zvolen pripravuje projekty v rámci Plánu obnovy a odolnosti
Mesto Zvolen pripravuje viaceré projekty pre zapojenie sa do výziev v rámci Plánu obnovy a odolnosti. Vyplýva to informačného materiálu, ktorý predkladá mestským poslancom na májové rokovanie zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %