Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
01.08.2023 09:30

Obec plánuje pre turistov vybudovať mobilnú kontajnerovú kaviareň


Ilustračná snímka: (tasr).


Obec Ochtiná v okrese Rožňava chce pre turistov vybudovať a prevádzkovať mobilnú kontajnerovú kaviareň.


Nachádzať by sa mala v blízkosti tamojšieho evanjelického gotického kostola, okrem občerstvenia tam návštevníci nájdu i bezplatné verejné toalety. Uviedol to starosta obce Július Rusnák.

Myšlienka vybudovať v obci kaviareň podľa starostu vznikla na základe dopytu zo strany turistov. Počet návštevníkov Ochtinej sa v uplynulých rokoch zvyšuje, v obci však chýba ponuka služieb. "Nemajú kam ísť na toaletu, nemajú si kde kúpiť piť alebo niečo malé na zahryznutie. V obci sú cez víkend obchody zavreté a žiadne pohostinstvo tu nie je," skonštatoval starosta.

Problém s absenciou občerstvenia chce samospráva vyriešiť vybudovaním a prevádzkovaním mobilnej kaviarne. "Pôjde o kontajnerovú budovu v tvare písmena L s terasou a kapacitou do 30 ľudí. Nachádzať sa bude v tesnej blízkosti evanjelického kostola na cirkevnom pozemku, ktorý nám dali bezodplatne do nájmu," priblížil Rusnák s tým, že súčasťou objektu budú i bezplatné verejné toalety.

Samospráva v rámci projektu v uplynulých dňoch vyhlásila opakované verejné obstarávanie, predpokladaná hodnota zákazky je viac ako 31.000 eur. Projekt chce obec v čo najväčšej miere financovať z externých zdrojov, v blízkosti kaviarne by z dotácií chceli vybudovať aj detské či viacúčelové ihrisko. V kaviarni by na začiatok zamestnali dvoch ľudí, prevádzku by chceli spustiť budúci rok.

Obec Ochtiná leží v juhovýchodnej časti Slovenského rudohoria v blízkosti Národného parku Slovenský kras. V katastri obce sa nachádza Ochtinská aragonitová jaskyňa zapísaná v zozname prírodného dedičstva UNESCO. Turistami vyhľadávaný je i tamojší stredoveký evanjelický kostol, ktorého fresky boli ocenené značkou Európske kultúrne dedičstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Región Prešov bude mať mapu vodných prameňov
Občianske združenie Živá Zem rozbehlo projekt Spoznajte pramene okresu Prešov. Jeho cieľom je zmapovať všetky pramene, zistiť, či ide o minerálne, alebo nie, a zaznamenať ich na mape.
viac
11.07.2017
Prievidza spustila turistického sprievodcu v podobe mobilnej aplikácie
V rámci začínajúcej sa letnej turistickej sezóny pripravilo mesto Prievidza pre svojich návštevníkov a obyvateľov nový produkt cestovného ruchu s využitím moderných technológií – turistického sprievodcu vo forme mobilnej aplikácie.
viac
23.07.2020
Horská záchranná služba má novú aplikáciu, ktorá má pomôcť turistom
Horská záchranná služba (HZS) spustila novú aplikáciu, pomocou ktorej si môžu turisti privolať pomoc jedným tlačidlom.
viac
20.04.2022
Mesto aktualizovalo mobilnú aplikáciu pre turistov
Mesto Prievidza na jar aktualizovalo mobilného turistického sprievodcu. Novinky v aplikácii pre mobilné telefóny a tablety pozostávajú predovšetkým v doplnení nových informácií o atrakciách a zaujímavostiach v meste i jeho okolí. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %