Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.04.2024 08:00

Obec Kružlová chce v Údolí smrti rozšíriť služby pre turistov


Ilustračná snímka


Rozšíriť služby pre turistov v Údolí smrti plánuje obec Kružlová v okrese Svidník. Ako pre TASR uviedol starosta obce Adrián Gužo, v tomto roku sa pre teplé počasie začala turistická sezóna skôr.


"V minulom roku sme začínali sezónu v Údolí smrti v máji, keď boli teplejšie mesiace a dni. Teraz už počas jarných prázdnin naša pojazdná predajňa zavítala do Údolia smrti a mali sme prvé tržby. Je to fenomén, lebo v minulom roku sme v takom čase vôbec nechodili predávať magnetky, suveníry, sošky, občerstvenie a tak ďalej," povedal Gužo.         

V tomto roku chystajú podľa jeho slov pre turistov nový jeden a možno aj dva slovenské rekordy. Ako povedal, bude to závisieť od finančných prostriedkov. "Myslím si, že sa to podarí, lebo nie je to extra finančne náročné," doplnil starosta s tým, že o aký rekord pôjde, nateraz neprezradí.         

Turistov v Údolí smrti radi privítajú. "Posledné tri roky sme vydali nulaeurové bankovky s motívom Dukly, Údolia smrti a Karpatsko-duklianskej operácie, keďže v tomto roku je jej 80. výročie. Vydali sme ju skôr, ale sme pripravení na výročie," spresnil starosta.         

"Sme veľmi radi, že turisti sa k nám vracajú opakovane. Keď už prídu, vieme im podať informácie a zavítajú aj do Svidníka, kde navštívia skanzen, pozrú si pamätníky v regióne, zavítajú na vyhliadkovú vežu na Dukle a podobne. Komunikujeme s nimi a stáva sa, že už nechodia len na pol dňa alebo deň, ale ostanú aj viac nocí, čo pomáha cestovnému ruchu v regióne," vysvetlil Gužo.         

Spomenutú pojazdnú predajňu suvenírov a občerstvenia prevádzkujú v rámci obecnej spoločnosti - Turistického informačného centra Kružlová, s. r. o.         

"Plánujeme rozšíriť služby, ideme pomalými krokmi, pretože v prvom rade nám treba dostať elektrickú energiu do Údolia smrti, aby sme sa mohli ďalej rozvíjať. Robíme všetko pre to, aby sa to raz podarilo a vytvorili sme nejakú prevádzku alebo kaviarničku," priblížil plány starosta.         

Údolie smrti zasahuje do katastrov viacerých obcí a časť z neho patrí Kružlovej. Dolina dostala meno podľa najväčšej tankovej bitky, ktorá sa tu odohrala počas Karpatsko-duklianskej operácie. Ide o prírodné vojenské múzeum, ktoré v katastri Kružlovej tvoria sovietske tanky T-34 rozmiestnené po lúke.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2016
Zlúčenie s Bielym Kostolom je podľa primátora P. Bročku otázka času
Primátor Peter Bročka by sa zlúčeniu Trnavy s obcou Biely Kostol nebránil. Prekážku vidí v platnej legislatíve, ktorá zlúčenie dvoch samospráv podmieňuje úspešným referendom v každej z nich.
viac
28.03.2019
Mesto chce rozšíriť sociálne služby, občania pripravujú petíciu
Mesto Nové Zámky plánuje zriadiť nové sociálne služby na území mesta. Mestské zastupiteľstvo na svojom poslednom zasadnutí schválilo zámer podať žiadosť o nenávratný finančný príspevok zo štrukturálnych fondov.
viac
27.01.2022
V Údolí smrti pribudla rozhľadňa v tvare náboja
V Údolí smrti na východnom Slovensku pribudla takmer 14 metrov vysoká štvorposchodová rozhľadňa v tvare náboja do československej pušky vz. 24.
viac
11.03.2024
Kružlová je držiteľkou piatich rekordov, pripravuje ďalšie
Obec Kružlová v okrese Svidník je držiteľkou piatich slovenských rekordov a chce sa uchádzať o ďalšie. Ako pre TASR uviedol starosta obce Adrián Gužo, certifikát o rekorde za najväčšie srdce na zber plastových vrchnákov získali v roku 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %