Pondelok 13.05.2024
Dnes má meniny 
Servác
°C
08.03.2016 09:30

Obce preferujú finančne nenáročné spolurozhodovanie


Verejné zhromaždenie obyvateľov Bernolákova. (Ilustračné foto: archív)


Napriek tomu, že komunálna legislatíva iba jednou vetou upravuje zhromaždenie obyvateľov obce, viac ako 52 % samospráv za ostatných desať rokov uplatnilo tento spôsob spolurozhodovania.


Zákon o obecnom zriadení uvádza, že obecné zastupiteľstvo môže na prerokovanie obecných vecí zvolať zhromaždenie obyvateľov obce alebo jej časti. Napriek tomu, že v zákone je tento inštitút upravený len jednou vetou, a je vecou samosprávy, či ho bude využívať a akým spôsobom ho upraví, nedávny prieskum Združenia miest a obcí Slovenska poukazuje na záujem samospráv o jeho využívanie.

Súčasne poukazuje na prichádzajúci trend v podobe snahy samospráv zaviesť vlastné pravidlá na vykonávanie zhromaždenia obyvateľov obce. Zhromaždenie obyvateľov obce je spôsob prerokovania vecí verejných, ktorého podmienky si môže každá obec určiť vo svojom dokumente, a to podľa vlastného uváženia. V porovnaní s miestnym referendom ide o neformálnejšiu a finančne i organizačne menej náročnú formu spolurozhodovania. Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.

Čítajte v Obecných novinách 9-10/25016 na str 3.

Autor: (Michal Kaliňák, hovorca ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2024
O hlasovací preukaz sa dá emailom alebo listom požiadať do 20. mája
O hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska sa dá obec požiadať listom alebo emailom do 20. mája. S hlasovacím preukazom možno v júnových eurovoľbách voliť kdekoľvek na Slovensku.
viac
06.05.2024
Múzeum colníctva oslavuje výročie, FS pripravila novú expozíciu v Bratislave
Múzeum colníctva a finančnej správy si v nedeľu pripomína 12. výročie otvorenia. Finančná správa (FS) pripravila novú expozíciu v bratislavskej Devínskej Novej Vsi - v budove, ktorá kedysi slúžila ako mýtnica (Kendeffyho dom).
viac
06.05.2024
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady.
viac
06.05.2024
Zlatomoravecké utorky v múzeu priblížia život šľachty v regióne
Významným momentom z dejín Zlatých Moraviec a širšieho regiónu je venovaný cyklus prednášok Zlatomoravecké utorky. V spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom ho vo svojich priestoroch pripravilo Múzeum v Zlatých Moravciach, expozitúra Ponitrianskeho múzea.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %