Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
08.11.2023 09:55

O veľkom význame predného brzdového svetla hovorili na medzinárodnej konferencii


Pohľad na predsednícky stôl počas vystúpenia Jozefa Božika.


Mobilná bezpečnosť budúcnosti bola témou Medzinárodnej konferencie o mobilite Rozhovory o ekonomike, na ktorú prijal pozvanie aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.


Na konferencii sa hovorilo aj o projekte predného brzdového svetla. Ide o aktivitu, ktorú ZMOS dlhodobejšie podporuje. Predseda ZMOS Jozef Božik sa stretol v júni s autorom projektu Ľubomírom Marjakom a rovnako o tomto projekte hovoril aj na pôde Žilinskej univerzity, ktorá robí výskum v projekte predného brzdového svetla. 

Pozitívne výsledky z testovacej prevádzky boli odprezentované aj na dvojdňovej Medzinárodnej konferencii o mobilite Rozhovory o ekonomike, na ktorej predseda ZMOS Jozef Božik vystúpil v utorok 7. novembra 2023.

„Keď boli mestá a obce oslovené, aby išli do tohto projektu, neváhali sme. Kvalita života a bezpečnosť občanov je pre nás prvoradá. Pre mňa ako patriota bolo veľavravné, že autorom nápadu a myšlienky je občan Slovenska. ZMOS sa stal partnerom tejto aktivity. Bol som prítomný pri začiatku testovania predného brzdového svetla i pri tom, ako občania reagovali na túto novinku, o čom som sa veľakrát osobne presvedčil i u nás v Partizánskom. Pri používaní predného brzdového svetla sa znižuje nehodovosť, zvyšuje sa bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, o čom svedčia jasné fakty. Od stoviek vodičov som nezaznamenal negatívne hodnotenie. Som presvedčený, že ak sa tento inovatívny projekt, v ktorom vidím veľký potenciál, povolí aspoň v jednej európskej krajine, tak nepochybujem, že spokojnosť sa bude blížiť k 100 percentám a zníži sa počet nehôd najmä v okolí priechodov pre chodcov,“ povedal predseda ZMOS Jozef Božik.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Betlehemské svetlo sa rozžiarilo aj na Radnici mesta Žilina
Betlehemské svetlo priniesli aj tento rok na radnicu členovia Slovenského skautingu – 12. zbor Scarabeus Žilina. Betlehemské svetlo mohli záujemcovia vidieť vo vestibule Mestského úradu v Žiline v priebehu včerajšieho dňa (19. 12.).
viac
08.11.2017
Pozvánka na konferenciu Dopravné inžinierstvo 2017
Katedra cestnej a mestskej dopravy srdečne pozýva na 2. ročník odbornej konferencie Dopravné inžinierstvo 2017, ktorá sa uskutoční 14. - 15. 11. 2017 v Žiline.
viac
28.03.2019
M. Kaliňák: Úspešná budúcnosť samospráv závisí od ich schopnosti spolupracovať
O definovaní kritérií pre mestské funkčné regióny a stanovení nástrojov na podporu medziobecnej spolupráce diskutovali v stredu v Žiline účastníci konferencie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
12.09.2019
Žilinská županka bola na kontrole výstavby úseku D1
Vedenie Žilinskej župy na čele s Erikou Jurinovou bolo po roku opäť na stavbe dôležitého diaľničného úseku D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Stavba je takmer hotová, problematický je privádzač do Žiliny, ktorý mal zabezpečiť rovnaký zhotoviteľ ako tunel Višňové.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %