Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
07.02.2024 02:00

NSK podpíše memorandum s OZ Pamätník obetiam totality a holokaustu


Nitrianska kalvária. Snímka zdroj: NitraDen.sk


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) podpíše memorandum o spolupráci s občianskym združením (OZ) Pamätník obetiam totality a holokaustu Nitra. Jeho cieľom bude spolupráca pri príprave rovnomenného pamätníka, ktorý by chcelo OZ vybudovať v Nitre v lokalite Kalvária - Borina.


Krajskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní schválili podpis memoranda, ktorého cieľom má byť spolufinancovanie celosvetovej architektonickej súťaže na realizáciu diela. V prípade, že sa súťaž úspešne zrealizuje, NSK je podľa schváleného uznesenia pripravený poskytnúť na jej spolufinancovanie 5000 eur.         

OZ sa snaží o vybudovanie pamätníka obetiam totality a holokaustu v Nitre už dlhšie. Memorandá o spolupráci malo podpísané s NSK aj mestom Nitra už v roku 2019. "K naplneniu nedošlo pre pandémiu ochorenia COVID-19 a stratili platnosť. Keďže záujem žiadateľa o podporu vybudovania pamätníka stále trvá, záujem NSK o pomoc pri realizovaní projektu sa potvrdila uzatvorením nového memoranda s OZ," vysvetlil Úrad NSK.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2017
V Handlovej si opäť pripomenú Deň bielych ruží
10. august je zapísaný v slovenskom kalendári ako pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. Tento pamätný deň reaguje najmä na banícku tragédiu, ktorá sa udiala 10. augusta 2009 v bani Handlová.
viac
02.07.2018
Pomník obetiam 1. svetovej vojny postavili na cintoríne v Žiline už v roku 1914
Na starom cintoríne v Žiline postavili už v roku 1914 pomník so symbolickým názvom "Prvé obete svetovej vojny 1914" a umiestnili na ňom mená deviatich zomrelých vojakov.
viac
28.02.2020
Pamätník deportovaným Židom chce mesto zo súčasného miesta odstrániť
Pamätník sobranským deportovaným Židom žiada mesto Sobrance jeho zhotoviteľa zo súčasného miesta odstrániť. Od občianskeho združenia (OZ) Sobranský Čvirkoš tiež vymáha uhradenie pokuty. Predseda OZ Ján Ohorčák tvrdí, že o pokute nevedel a s odstránením pamätníka nesúhlasí.
viac
10.08.2020
V Židovskom suburbiu môžu návštevníci vidieť 110 ročný vynovený kotol
Približne 110 rokov starý kotol môžu vidieť návštevníci židovského suburbia v Bardejove. Občianskemu združeniu Vita in suburbium sa ho podarilo zrekonštruovať do podoby, aby ho mohli obdivovať návštevníci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %