Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
19.03.2022 08:05

Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a rakúskou obcou Marchegg je hotový


Ilustračná snímka


Dokončujú sa už len drobné stavebné práce. Začalo sa konanie k predčasnému užívaniu. Slávnostné otvorenie je naplánované na 7. mája.


„Na projekt som veľmi hrdý. Vďaka novému cyklomostu umožníme cyklistom i peším spoznávať krásy kraja i zaujímavé zákutia povodia rieky Moravy. Prepojíme medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou národnou cyklotrasou Kamp-Thaya-March. Cyklomost zároveň podporí cezhraničnú spoluprácu, regionálny rozvoj, ako aj rozvoj cykloturistiky,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.

Historické záznamy spomínajú most cez rieku Morava pri obci Marchegg už v 13. storočí a trajekt bol naposledy v prevádzke do roku 1918. Spojenie Rakúska s obcou Vysoká pri Morave sa tak obnoví po vyše sto rokoch.

Výstavba mosta začala v apríli 2021. Začiatkom marca tohto roka boli na cyklomoste ukončené asfaltérske práce a osadené zábradlie na nájazdovej rampe. Aktuálne prebiehajú práce na vrchnej vrstve. V apríli bude na krátke obdobie most uzavretý, pretože na betónovej časti mosta sa bude realizovať finálna krycia vrstva spolu s vodorovným značením.

Okrem výstavby mosta pre peších a cyklistov boli v rámci projektu implementované aj opatrenia na podporu trvalo udržateľnej mobility. Rekonštrukciou prešla aj cyklotrasa medzi obcou Marchegg a železničnou stanicou, kde pribudli uzamykateľné cykloboxy.

Nový most má 5-poľovú konštrukciu s rozpätím hlavného poľa 80 m a oboch predpolí 2x25 m. Maximálna výška pilierov je 17 metrov a na rieke ostala minimálna plavebná výška 7 metrov. Celková dĺžka mosta je 270 metrov a šírka 4 metre.

Cyklomost VysoMarch medzi Vysokou pri Morave a rakúskou obcou Margegg bude druhý, ktorý Bratislavská župa vybudovala v spolupráci s rakúskou stranou. Celkové náklady na projekt sú spolu 5 124 098,67 EUR s DPH. Bratislavská župa financuje 2 059 499,09 EUR s DPH. Projekt je financovaný z Programu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika - Rakúsko.

Autor: (ts-BSK, Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2021
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta cez rieku Morava
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom. Budúci rok má prepojiť brehy rieky Moravy medzi Slovenskom a Rakúskom. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
viac
24.07.2021
Nový cyklomost cez Moravu by sa mohol volať Bociania lávka či Most nádeje
Názov nového cyklomosta spájajúceho Vysokú pri Morave s rakúskym Marcheggom by mohol byť definitívne známy v septembri. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) poslal rakúskemu partnerovi projektu vytypované návrhy, ktoré vygenerovali podnety verejnosti.
viac
24.09.2021
Nový cyklomost cez Moravu naberá reálne kontúry
Päť mesiacov po začatí výstavby nového cyklomosta medzi slovenskou obcou Vysoká pri Morave a rakúskou obcou Marchegg je hotový násyp na slovenskej strane, ako i predpolia na obidvoch brehoch.
viac
12.02.2022
Nový cyklomost ponad rieku Morava by mali otvoriť v máji
Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom, ktorý prepojí Slovensko s Rakúskom, by mali otvoriť v máji. V hre je prvý alebo druhý májový víkend.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %