Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
28.03.2022 07:45

Novú vyhliadkovú vežu na Malkovskej hôrke slávnostne otvorili pre verejnosť


Nová vyhliadková veža na Malkovskej hôrke.


Na Malkovskej hôrke blízko Prešova v nedeľu slávnostne otvorili novú vyhliadkovú vežu. Vidieť z nej Šarišský hrad, vrch Stráž, pohorie Čergov, Kapušiansky hrad, Slanské vrchy, ako aj samotné mesto Prešov.


Otvorenie veže sa uskutočnilo v rámci 66. ročníka vítania jari, ktoré je otvorením turistickej sezóny. Súčasťou programu bolo pálenie moreny, ako aj otvorenie vody.

"Morena ako taká symbolizovala zimu. Preto, ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala zvyčajne podobu slamenej figúry, oblečenej do ženských šiat a niesli ju mladé devy so spevom k potoku. Následne ju vyzliekli a hodili do vody," povedala predsedníčka Klubu prešovských turistov Alena Bodnárová.

Vyhliadková veža má takmer 20 metrov a dostať sa k nej dá od lávky pri Zimnom štadióne v Prešove cez Horársku ulicu po vyznačenej trase Prešovskej horskej pätnástky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.04.2016
Petíciu za omilostenie exprimátora M. Benča podporilo viac ako 5000 ľudí
Petíciu za omilostenie bývalého prešovského primátora Milana Benča podpísalo viac ako 5000 ľudí. Informoval o tom referent tlačového odboru Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.
viac
19.07.2016
Prešov chce v trende úspešného získavania dotácií pokračovať
Ďalším projektom na žiadosť o financie zo zdrojov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) je Strategický plán rozvoja dopravnej infraštruktúry SR.
viac
27.02.2017
Prešov ako centrum kreatívneho priemyslu
Mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj budú spolupracovať pri príprave regionálneho Kreatívneho centra. Podpisom Memoranda o spolupráci to v utorok (21. 2.) potvrdili primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a predseda VÚC Peter Chudík.
viac
07.01.2022
Vrchovina Háj Nicovô bude mať novú dominantu
Nad Liptovským Mikulášom plánuje radnica postaviť novú dominantu. Vyhliadkový bod vyrastie na vrchovine Háj Nicovô. Bude ho tvoriť oceľová veža, priestor pre pohľady do korún stromov, miesto s panoramatickým výhľadom do lesa a plošina na oddych. Všetky štyri objekty budú priehľadné.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %