Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
18.11.2023 12:05

Národná prehliadka hudobného folklóru dospelých vyvrcholí v Habovke


Snímka zdroj: NOC


Dom kultúry v obci Habovka v okrese Tvrdošín bude od piatka do nedele (19. 11.) patriť folklóru. Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne tam usporiada celoštátnu postupovú súťaž a prehliadku hudobného folklóru dospelých - Vidiečanova Habovka.


Informoval o tom hovorca Národného osvetového centra Ľudovít Andrejo. "V rámci prvého súťažného bloku sa v piatok od 16.00 h predstavia spevácke skupiny, spevácke duá, sólisti speváci a sólistky speváčky. Od 19.30 h sa začne program venovaný dejinám súťaže a muzikantovi Jozefovi Vidiečanovi s názvom Prečo Habovka, prečo Vidiečan?," uviedol hovorca.         

Druhý súťažný blok odštartuje v sobotu (18. 11.) o 12.00 h. Vystúpia v ňom ľudové hudby, sólisti inštrumentalisti a sólistky inštrumentalistky. Slávnostný galaprogram podujatia spojený s vyhlásením výsledkov celoštátnej súťaže a prehliadky hudobného folklóru sa začne o 19.00 h.         

"V galaprograme sa predstavia najlepší súťažiaci tohto ročníka, chýbať nebude koncert Obrázky zo Slovenska v podaní zoskupenia Spectrum Quartett, Nogaband a Ulijanky. Večer zakončíme spoločnou hudobno-tanečnou zábavou s ľudovou hudbou Pasyja," doplnil Andrejo s tým, že súčasťou nedeľného programu bude tradične rozborový seminár s odbornou porotou.         

Vyhlasovateľom, odborným garantom a hlavným finančným partnerom celoštátneho kola súťaže a prehliadky hudobného folklóru dospelých je Národné osvetové centrum. Hlavným organizátorom je Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Projekt Pro Monumenta zmonitoroval už 144 nehnuteľných pamiatok
Vďaka projektu Pro Monumenta – prevencia údržbou sa od novembra 2014 do dnešného dňa podarilo vykonať inšpekcie a nevyhnutné zásahy na 144 kultúrnych pamiatkach po celom Slovensku. Informoval o tom vedúci odboru preventívnej údržby Pamiatkového úradu SR Branislav Rezník.
viac
27.05.2016
Na Šaffovej ostrohe sa odprezentujú aj zahraničné súbory
Súťaž Šaffova ostroha, ktorá sa v Dlhom Klčove v okrese Vranov nad Topľou uskutoční od piatka do nedele (27. - 29. 5.) už po 24. raz, umožní jednotlivcom ukázať svoje tanečné umenie. Ide o jedinú súťaž svojho druhu na Slovensku.
viac
19.09.2017
Pramene 2017
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje 23. septembra 2017 krajskú postupovú súťaž a prehliadku choreografií folklórnych kolektívov PRAMENE 2017.
viac
13.07.2023
V obci Korytárky pod Poľanou sa opäť zídu fujaristi z celého Slovenska
Fujaristov z celého Slovenska a ďalších účinkujúcich, členov folklórnych súborov a skupín budú mať možnosť uvidieť cez víkend návštevníci Korytárok v Detvianskom okrese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %