Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
16.07.2022 01:10

Nad baníckym kinom Železník otvorili pre turistov vyhliadku


Snímka zdroj: Sobotnik.sk


V obci Sirk v Revúckom okrese otvorili novú oddychovú zónu, vyhliadku nad Železníkom. Nachádza sa nad baníckym kinom Železník, známym aj ako kino Stachanov. Turistom sa z nej naskytne výhľad na okolie.


Dobrovoľníckou prácou prispieva k zachovaniu významných pamiatok v regióne občianske združenie Skryté poklady Slovenska. TASR o tom informoval Viktor Brádňanský z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.       

"Vyhliadka nad Železníkom je náš zatiaľ najväčší projekt. Cieľom bolo sprístupniť turistom atrakciu, kde sa môžu zastaviť a pokochať výhľadmi," spomenul predseda združenia Ladislav Bene s tým, že vyhliadka je na turistickej trase zo Sirka do Rákoša a na cyklotrase z Muráňa.       

Projekt sa podarilo uskutočniť pomocou grantovej výzvy Nadácie Ekopolis – Zelené oázy. Prispela aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja v rámci rozvojového zámeru.       

OOCR pripomína, že lokalita Železník s okolitými obcami Sirk a Rákoš v súčasnosti disponuje bohatou turistickou ponukou. Banícku tematiku zahŕňajú sprevádzané exkurzie po Železníku. Tie zahŕňajú návštevu banských obcí, ústia štôlní, šácht, háld či komínov, výhľady, ale aj návštevu baníckej expozície. Okrem informácií o vzniku, ťažbe a spracovaní rúd sa počas túry návštevníci dozvedia aj to, ktoré dva minerály boli objavené v podzemí Železníka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Čím viac turistov, tým horšie pre obec
„Ekonomika nakladania s odpadmi, vrátane ich triedenia, je pre nás ťažiskovou,“ hovorí starosta Donovál Miroslav Daňo.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
03.12.2020
Po vyše 15 rokoch obnovila obec Sirk činnosť DHZ
Samospráva obce Sirk v okrese Revúca po viac ako 15 rokoch obnovila fungovanie dobrovoľného hasičského zboru obce (DHZO). Informoval o tom starosta Daniel Fakla.
viac
02.03.2023
Važeckú jaskyňu po zimnej pauze otvárajú pre turistov
Turisti môžu od 1. marca po trojmesačnej zimnej prestávke opäť navštíviť Važeckú jaskyňu. Nachádza sa na okraji obce Važec medzi Liptovským Mikulášom a Popradom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %