Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
20.04.2022 09:30

Na záchranu vyhorenej Coburgovskej šaľandy vyhlásili verejnú zbierku


Vyhorená Coburgovská šaľanda.


Občianske združenie Coburgovci na Slovensku spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie organizujú verejnú finančnú zbierku na záchranu šaľandy – hámorníckej ubytovne v obci Vaľkovňa v okrese Brezno. Objekt je zničený po veľkom požiari vo februári tohto roku.


Šaľanda bola významnou súčasťou Pohorelského železiarskeho komplexu, kedysi prosperujúceho podniku Coburgovcov. Patrila do areálu Ferdinandovej huty v Novej Maši, dnes časti obce Vaľkovňa. Ako informuje OOCR Región Horehronie, areál bol technicky najpokrokovejší nielen v rámci Pohorelského železiarskeho komplexu na Horehroní, ale i spomedzi hutníckych lokalít 19. storočia na Slovensku. „Jednalo sa o dômyselne založené sídlo, ktorému dominovala vysoká pec, nachádzali sa tam pomocné hámre, sústava vodných náhonov, sklad dreva, vážnica a aj ubytovňa pre hámorníkov, zvaná šaľanda,“ uvádza OOCR.

Donedávna poskytovala stály príbytok aj niekoľkým rodinám, bola i miestom oddychu potomkov hámorníkov, ktorí si byty uchovávali ako spomienku na svojich predkov. Niektoré z bytov boli v autentickom stave až do spomínaného požiaru.

Záchrana šaľandy bude podľa organizátorov zbierky nesmierne náročná, pretože ide o historický objekt z polovice 19. storočia s rozlohou 650 m². „Bude k nej potrebné pristupovať veľmi citlivo s dôrazom na jej architektonicko-historické hodnoty. Obraciame sa na verejnosť s prosbou o pomoc, pretože bez finančnej podpory to nezvládneme. Stane sa ruinou ako mnohé iné na Slovensku, pre región by to bola nesmierne veľká strata,“ uviedla predsedníčka združenia Coburgovci na Slovensku Veronika Aschenbrierová.

Finančné prostriedky použijú na vypracovanie statického posudku a základné záchranné práce. Posudok, ktorý určí rozsah škôd a poškodenie statiky, spolu s návrhom záchranných opatrení sú prvé a najdôležitejšie kroky, vďaka ktorým bude možné plánovať ďalšiu obnovu.

„Šaľandu môže zachrániť každý dobrovoľník prostredníctvom verejnej finančnej zbierky na portáli Donio,“ informuje OOCR Región Horehronie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2019
Dobrodružné výlety po Horehroní možno absolvovať ekologickou dopravou zadarmo
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horehronie láka na dobrodružné výlety ekologickou dopravou zadarmo so sprievodcom. Podľa Petry Ridzoňovej Hlásnikovej, výkonnej riaditeľky OOCR Región Horehronie, turisti a domáci sa u nich môžu počas letných prázdnin spoľahnúť na cyklobus a tourbus.
viac
01.08.2020
Pribudlo jedenásť nových držiteľov regionálnej značky kvality
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horehronie oficiálne odovzdala certifikáty druhým držiteľom regionálnej značky – Regionálny produkt Horehronie.
viac
16.04.2021
Uchádzačom o značku kvality ostáva mesiac na podanie žiadosti
Oblastná organizácia cestovného ruchu – Región Horehronie, ktorá je koordinátorom regionálnej značky na Horehroní, spustila v marci v poradí už 3. výzvu k predkladaniu žiadostí o udelenie práv na používanie značky kvality „Regionálny produkt HOREHRONIE“.
viac
13.12.2022
Na Horehroní chystajú vo februári medzinárodné krňačkové preteky
Tradičné medzinárodné krňačkové preteky každoročne prilákajú na Horehronie množstvo domácich i zahraničných pretekárov a návštevníkov. V tejto zimnej sezóne sa majú uskutočniť 24. a 25. februára budúceho roka. Informovala o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %