Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.04.2022 03:20

Na Šarišskom hrade upália Morenu a privítajú Vesnu


Na archívnej snímke Šarišský hrad. Snímka zdroj: (tasr).


Šarišský hrad sa v nedeľu (1. 5.) prebudí do ranného stredoveku. Návštevníci tam v rámci otvorenia turistickej sezóny môžu na vlastnej koži zažiť stredovekú atmosféru, dobovú zábavu či vítanie jari.


"Našim návštevníkom chceme priblížiť každodenný život stredovekých ľudí, ich remeslá a starých bohov. Počas programu budeme odlievať z bronzu zvon, vyrobíme a vypálime keramiku a fungovať bude aj dobová kuchyňa, z ktorej môžu návštevníci aj ochutnať," hovorí Runa Tkáčiková, pracovníčka mesta Veľký Šariš poverená organizáciou podujatia.

Okrem toho bude pripravená aj ukážka výroby medu spojená s jeho ochutnávkou, výroba šperkov z drôtu, výroba vitráže a spracovanie kože a dreva. Samostatne sa predstavia aj sokoliari, šermiari a lukostrelci.

"Uvítame spolu Vesnu a do tuhého spánku pošleme Morenu pomocou ohňa. Pre návštevníkov sme, samozrejme, pripravili aj malé ochutnávky všetkého, čo môžu na našom kráľovskom hrade zazrieť alebo zavoňať," dodáva Tkáčiková.

Podujatie Život našich predkov s podtitulom Ranný stredovek sa uskutoční v nedeľu o 11.00 h na nádvorí šarišského hradu. Okrem jednotlivých remeselníkov vystúpia aj súbory Svarog, Siváci, Staroslovania a Vojenova družina Lipany. Oficiálne otvorenie turistickej sezóny sa začne o 13.00 h príhovorom primátora mesta Veľký Šariš Viliama Kalla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2022
Na hrade Strečno otvárajú letnú sezónu, dočasne znížili vstupné
Považské múzeum otvára v pondelok letnú sezónu na hrade Strečno. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bol hrad zatvorený od októbra minulého roka, pretože pokračovala ďalšia etapa reštaurovania interiéru severného paláca a sakristie.
viac
27.05.2022
Na trať sa opäť vráti Hanička, sezónu otvoria aj na Spišskom hrade
Pod Spišský hrad sa po zimnej prestávke opäť vráti na trať tradičný motorový vláčik Hanička. Letnú turistickú sezónu cez víkend slávnostne otvoria aj na Spišskom hrade.
viac
21.09.2022
Rozlúčka s letnou turistickou sezónou sa uskutoční na hrade Šariš
Na hrade Šariš sa verejnosť symbolicky rozlúči s letnou turistickou sezónou v Prešovskom kraji. V nedeľu (25. 9.) sa na nádvorí hradu uskutočnia oslavy Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý pripadá na 27. septembra.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %