Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
16.03.2023 03:20

Na Muránskej planine zaznamenali počas monitoringu päť vlčích svoriek


Snímka zdroj: (tasr).


Na území Národného parku (NP) Muránska planina a v jeho ochrannom pásme sa začiatkom februára uskutočnil zimný monitoring veľkých šeliem. Ochranári na území parku počas dvoch dní zaznamenali päť svoriek vlka dravého. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala Správa NP Muránska planina.


 Do zimného monitoringu veľkých šeliem na Muránskej planine sa zapojilo celkom 24 mapovateľov, okrem ochranárov i dobrovoľníci. Celkovo počas dvoch februárových dní zmonitorovali 26 trás v celkovej dĺžke 398 kilometrov. Pri prechádzaní trás šelmy monitorovali zaznamenávaním stôp, trusu alebo chlpov.

"Prostredníctvom tejto metódy sme pri tohtoročnom zimnom monitoringu zaznamenali štyri jedince rysa ostrovida, deväť jedincov medveďa hnedého a päť svoriek vlka dravého. Dve monitorované vlčie svorky majú jadro teritória v národnom parku, teritórium zvyšných troch doňho zasahuje len okrajovo," priblížila správa národného parku. V monitoringu veľkých šeliem budú ochranári pokračovať aj počas roka, a to formou zaznamenávania pobytových znakov zvierat či s pomocou fotopascí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
07.07.2020
SR sa bude snažiť predísť pokute pre žalobu za ohrozenie hlucháňa
Slovensko sa bude snažiť predísť pokute, ktorá mu hrozí pre žalobu Európskej komisie (EK) za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že teraz bude mať SR čas na obhajobu.
viac
01.06.2022
Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu čaká kompletná rekonštrukcia
V Národnom parku (NP) Muránska planina sa začala obnova turistickej infraštruktúry, zrekonštruované budú prístrešky či informačné tabule vo viacerých lokalitách. Najviac prác bude sústredených do okolia Muránskeho hradu. Za Správu NP Muránska planina to uviedla Jana Šmídtová.
viac
05.04.2023
Národný park chce v meste vybudovať stredisko environmentálnej výchovy
Správa Národného parku (NP) Muránska planina chce v administratívnej budove v Tisovci vybudovať stredisko environmentálnej výchovy. Slúžilo by ako vzdelávacie centrum, v ktorom by bolo možné organizovať školu v prírode.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %