Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
20.09.2022 03:20

Na hrade Divín otvorili mučiareň s hladomorňou, pribudne i hodovňa


Na snímke hrad Divín v okrese Lučenec 23. februára 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Na zrúcanine hradu Divín týčiaceho sa nad rovnomennou obcou v okrese Lučenec počas víkendu oficiálne sprístupnili historickú mučiareň s hladomorňou.


K novým prvkom, ktoré majú obohatiť návštevu historickej pamiatky, čoskoro pribudne i turistická hodovňa. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

V historickej mučiarni návštevníci hradu Divín nájdu okovy, dereš, pranier, škripec, kladu na sťatie hlavy i klietku hanby, pričom niektoré prvky si môže verejnosť i vyskúšať. V pivničných priestoroch pod mučiarňou zas turisti môžu nahliadnuť do zariadenej hladomorne, ku ktorej čoskoro pribudne i miesto vhodné na občerstvenie v štýle stredovekej hodovne. S cieľom uchrániť novozariadené priestory pred poškodením budú mučiareň aj hodovňa pre verejnosť prístupné len počas otváracích hodín hradu.

"Pri spracovaní projektu sme vychádzali z poznania, že ľudia viac než suché dáta vyhľadávajú zážitky, ktoré sa im po návrate domov následne vybavia v súvislosti s navštíveným miestom a ostanú príjemnou spomienkou," ozrejmil autor projektu Ján Sivok. Nové atrakcie na hrade Divín finančne podporila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorá na projekt prispela sumou 8000 eur.

S obnovou zrúcaniny Divínskeho hradu začala obec Divín v roku 2011, odkedy sa pravidelne uchádza o financie z Ministerstva kultúry SR určené na záchranu kultúrneho dedičstva. Na hrade sa tak už vyše desať rokov uskutočňujú archeologické výskumy, odkrývajú sa zasypané miestnosti a konzervujú sa najnarušenejšie prvky hradu.

"Cieľom obce Divín je v blízkej budúcnosti začať plnohodnotne využívať priestory hradu, ktorý nesie najvýraznejší odkaz histórie a kultúrneho dedičstva obce. A tak postupne zabezpečiť rozvoj tejto pamiatky, vlastný rozvoj obce a touto cestou nepochybne zvýšiť aj rozvoj cestovného ruchu v celom regióne Novohrad – Podpoľanie," poznamenal starosta obce Pavel Drugda.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.07.2019
Návštevníci Oravského hradu prežijú deň v stredoveku
Deň v stredoveku zažijú návštevníci Oravského hradu v prvú augustovú nedeľu. Nádvorím hradu sa bude niesť stredoveká atmosféra plná hudby, tanca, bojového umenia, ale i zabudnutých príbehov.
viac
03.07.2020
Medzi Prešovom a Starou Ľubovňou bude premávať mimoriadny vlakový spoj
Na trase Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa bude premávať mimoriadny vlakový spoj. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas leta štyridsaťštyri mimoriadnych vlakových spojení na desiatich linkách.
viac
29.09.2020
Hrad Beckov navštívilo túto turistickú sezónu približne 63 000 ľudí
Tohtoročnú letnú turistickú sezónu na hrade Beckov taktiež ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Napriek tomu na hradnú zrúcaninu v srdci Považia zavítalo doposiaľ približne 63 000 ľudí.
viac
25.08.2021
Hrad Ľupča ožil regionálnymi produktami z Horehronia
V historických priestoroch Hradu Ľupča sa v utorok 24. augusta 2021 konalo slávnostné odovzdávanie certifikátov Regionálneho produktu HOREHRONIE novým držiteľom v poradí už tretej výzvy v rámci projektu regionálnej značky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %