Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.03.2019 03:20

Múzeum pozýva na prehliadku zbraní i zreštaurovaných kachlíc


Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch


Prezentáciou najnovších prírastkov sa rozhodlo povzbudiť Piešťancov k návšteve svojich výstavných priestorov Balneologické múzeum Imricha Wintera.


Vo vitrínach jeho hlavnej budovy, ktorá sa nachádza v blízkosti známej sochy barlolámača, si možno pozrieť až do 28. apríla nálezy z náplav vo viacerých lokalitách Váhu v regióne Piešťan i z archeologických výskumov v Chtelnici.       

"Vystavujeme unikátny súbor stredovekých sečných zbraní – mečov a tesákov nájdených v štrkových náplavách v Drahovciach," informoval riaditeľ múzea Vladimír Krupa. Ďalšie meče pochádzajú z Hornej Stredy a Vrbového. V Ducovom rieka zase vyplavila podľa jeho slov veľmi zaujímavý súbor kovových predmetov zo staršej a strednej doby bronzovej, zo stredoveku a novoveku. "Ide o bronzový meč, medený koláč, z ktorého sa robili ďalšie výrobky, medenú sekerku, tiež si možno pozrieť torzo meča, hroty oštepov a kopijí, torzá tesákov, ale i nástroje ako sekery, otka, kladivko, podkovy a strmeň," dodal riaditeľ.       

Druhá časť výstavy predstavuje nálezy z archeologických výskumov múzea v intraviláne obce Chtelnica, na Pekelnej a Husárskej ulici a v centre obce, tiež z výskumov v miestnom rokokovom kaštieli z 18. storočia. "Počas výskumov kaštieľa sa našli predmety zo staršej panskej budovy – veľkej kúrie. Odtiaľ pochádza už zreštaurovaný súbor keramických kachlíc a fragmentov kachlíc z pecí, honosnejšej keramiky, ktorá sa používala na stolovanie, úžitkovej hrnčiny potrebnej na prípravu a uchovávanie jedál a fragmentov rôznych sklených nádob," doplnil Krupa. Finančnú podporu na ich reštaurovanie poskytol z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Výstavu dopĺňajú repliky stredovekých zbraní a výzbroje, replika brnenia a výstroja rytiera zo 14. storočia. Zapožičala ich skupina historického šermu Argenti.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2019
Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín
Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.
viac
06.05.2019
Do verejného hlasovania postupuje z okresu Nové Mesto nad Váhom 8 projektov
Posledný aprílový pondelok sa v priestoroch Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) uskutočnilo prvé verejné zvažovanie projektov 3. ročníka Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK.
viac
18.11.2020
Z dotácií opravia pamätník holokaustu a ošetria chránené stromy
Na obnovu pamätníka holokaustu a ošetrenie dvoch chránených stromov na brehu Váhu plánuje piešťanská radnica použiť prostriedky, ktoré získala z dotácií.
viac
31.07.2021
Múzeum Jána Thaina predstaví mesto v premenách času
Zmeny vzhľadu mesta Nové Zámky so zameraním sa najmä na posledných 20 rokov predstaví výstava Nové Zámky v premenách času. V priestoroch Múzea Jána Thaina bude sprístupnená od 6. augusta do konca októbra tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %