Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
11.02.2020 03:35

Múzeum holokaustu v Seredi otvorilo záverečnú časť svojej expozície


Na snímke nová časť expozície Múzea holokaustu počas slávnostného otvorenia v Seredi 11. februára 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Záverečnú časť expozície Múzea holokaustu barak č. 2 sprístupnili dnes (11. 2. 2020) v Seredi za účasti ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, ministra financií Ladislava Kamenického a veľvyslanca štátu Izrael Boaza Modaiho.


Židovské múzeum Slovenského národného múzea tak zavŕšilo podľa jeho riaditeľa Pavla Mešťana etapu budovania stálej výstavy, natrvalo pripomínajúcej v bývalom pracovnom a koncentračnom tábore holokaust Židov na Slovensku.

Prvú časť expozície Múzea holokaustu otvorili v januári 2016 v dvoch z celkových piatich barakov, ktoré sa zachovali z čias vojny a prešli rekonštrukciou. Postupne pribudli ďalšie časti, v múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom ich deportovali do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Celkové náklady na vybudovanie múzea, ako o tom informoval Mešťan, vyšli na 7,5 milióna eur s využitím príspevkov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR.       

Po zhliadnutí najnovšej časti výstavy Laššáková uviedla, že ak sa ešte stále nachádzajú ľudia, ktorí pochybujú, či sa holokaust na Slovensku stal, odporúča navštíviť expozíciu v Seredi, masové hroby i ďalšie miesta. „Snáď potom zdravý rozum zvíťazí a poznatky o našej histórii sa lepšie vštepia do vedomostí pochybovačov,” povedala.

Modai uviedol, že po svojej prvej návšteve seredského tábora nemohol prestať myslieť na tisícky Slovákov, ktorí v danom čase bývali v Seredi a okolí. Podľa vlastných slov nepochyboval o tom, že tušili, čo sa v tábore deje, určite počuli krik mužov a žien a videli odchádzajúce vlaky. Apeloval preto na to, aby ľudia nezostávali ľahostajní k utrpeniu menšín, aby sa postavili zoči-voči zlu a nikdy nezabudli na svoju minulosť.       

Témou baraku č. 2 sú tábory, strediská a getá na celom území Slovenska vrátane okupovaných na južnom Slovensku. Detailne sa zameriava aj na Židov v tzv. 6. robotnom prápore a na perzekúcie, ktoré sa diali na Slovensku v období holokaustu, ako v Kremničke či Nemeckej. Súčasťou novosprístupneného baraku je i Pamätník - spomienková miestnosť, kde sú nepretržite čítané mená deportovaných zo Slovenska.

Expozícia bola budovaná od roku 2015. Obsahová stránka expozície v Seredi bola konzultovaná s poprednými slovenskými historikmi, odborníkmi z Izraela a pamätníkmi, ktorí prešli pracovným a koncentračným táborom v Seredi, respektíve prežili hrôzy holokaustu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Rok Juraja Turza vyvrcholí otvorením unikátnej expozície
Rok 2016 je v Žilinskom kraji vyhlásený Rokom Juraja Turza, uhorského palatína a významného rodáka z Lietavy. Pri príležitosti 400. výročia úmrtia najznámejšieho člena z rodu Turzovcov otvorí Považské múzeum v Žiline stálu expozíciu v Sobášnom paláci v Bytči venovanú Jurajovi Turzovi.
viac
09.03.2017
Otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade
Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva na otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade. Pri danej príležitosti sa 14. 3. 2017 od 16:30 hod., na 4. poschodí Bebekovej veže hradu uskutoční vernisáž.
viac
11.09.2017
3D prehliadka pracovného a koncentračného tábora v Seredi
Cez víkend sme si pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra a Múzeum holokaustu v Seredi pri tejto príležitosti dávajú do pozornosti svoju najnovšiu aktivitu.
viac
25.11.2021
Nová expozícia v kaštieli približuje rod Andrássy zážitkovou formou
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove v stredu otvorilo takzvaný zážitkový bod venovaný šľachtickému rodu Andrássyovcov, ktorí boli majiteľmi tamojšieho kaštieľa. Návštevníci si môžu pozrieť aj "holopyramídu", teda historické predmety vo virtuálnej realite.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %